HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
L’agroecologia en el currículum d’hostaleria de formació professional: un enfocament transversal
21 novembre, 2017

La restauració col·lectiva és una peça rellevant del sistema alimentari. Aquest sistema, simplificant, oscil·la entre l’agroindústria, que és un dels principals agents de la crisi ambiental i social en curs, i l’agroecologia.

Pel que fa a la degradació ambiental, l’agronegoci fa servir una quantitat creixent de recursos: terra, aigua, derivats del petroli, etc. Aquests recursos no només es fan servir, sinó que es degraden: pèrdua de fertilitat, contaminació difusa, etc. A més, s’ha extingit una gran quantitat d’espècies agrícoles i ramaderes. Un altre dels impactes del model és que és un dels principals causants de l’escalfament global. Tot això s’agreuja pel canvi entre les poblacions enriquides cap dietes més carnívores.

Des del punt de vista social, la destrucció de la pagesia, en definitiva, d’un món rural viu, segueix sent sistemàtica a tot el món. El model alimentari dominat per grans multinacionals i fons d’inversió s’ha produït una pèrdua de poder adquisitiu en la pagesia, el que li força al desarrelament, la proletarització, la fam o fins i tot el suïcidi. A més, l’agricultura industrial utilitza mà d’obra en condicions de hiperexplotació. El següent baula, el petit comerç, acaba tenint un final similar. Al centre de la cadena alimentària, les grans corporacions determinen el tipus i la qualitat dels aliments.

L’alimentació és important en la nostra organització social i la nostra relació amb l’entorn present i futura però, alhora, també és central en les nostres vides. Ho és des del punt de vista de la salut, com acabem d’apuntar, però ho és també des de la perspectiva vivencial. Al voltant de la taula, vam passar moments fonamentals de la nostra existència i una part central de les nostres converses versen sobre el plaer o el sofriment relacionat amb el menjar. No podem desaprofitar aquest potencial de transformació.

Per això FUHEM treu aquesta guia “L’agroecologia en el currículum d’hostaleria de formació professional: un enfocament transversal” que pot ser descarregada aquí.