HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
La Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia respon a la estratègia de la Comissió Europea
21 maig, 2020

La Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia es pronuncia al voltant de l’estratègia sobre la biodiversitat, ‘Estrategia de la granja a la mesa’, adoptada per la Comissió Europea. L’organització saluda els compromisos que la Comissió Europea assumix amb l’agricultura sostenible i saludable per al 2030 i compartix que el paper d’agricultors, pescadors i treballadors agraris europeus és clau per a la transició  cap a un sistema alimentari més equitatiu i sostenible. No obstant això, considera que els objectius són poc ambiciosos i sovint ambigus.

La Comissió Europea proposa aconseguir un 25% de la superfície útil en cultiu ecològic i la reducció del 50% en l’ús dels “pesticides més perillosos”, per al 2030. També ressalta el paper de l’agroecologia i els sistemes alimentaris locals.

El llançament de l’Estratègia de la Granja a la Mesa coincidix amb el moment en el qual la societat es va donant compte de l’impacte que l’actual pandèmia podria tindre en les nostres economies i en la vida quotidiana; i ens fa veure que els seus efectes se solaparan amb els del canvi climàtic o la destrucció de biodiversitat. El focus de l’estratègia en l’enfortiment de l’estructura empresarial no hauria d’oblidar el Dret a l’Alimentació adequada de tota la població i el caràcter estratègic de les petites i mitjanes produccions agrícoles, ramaderes i pesqueres per al territori rural i per a la seguretat alimentària. Tal com apunta Carolina Andreu, Regidora de Mercats de l’Ajuntament de Saragossa i presidenta de la Xarxa: “La promoció de sistemes alimentaris saludables, sostenibles i equitatius ha de basar-se en les xarxes de producció i distribució locals i sostenibles, orientades a la producció agroecològica i basades en el treball digne i la participació”.

Per esta raó, la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia fa una crida perquè el desenvolupament de l’estratègia a Espanya es faça des del debat entre les diferents escales territorials i la col·laboració entre diferents actors socials. En este sentit, posa a la disposició del Govern d’Espanya i els governs autonòmics la seua experiència en el desenvolupament i acompanyament de polítiques d’alimentació sostenible i saludable, i ressalta el lideratge de les administracions locals en este sentit. Finalment s’oferix per a col·laborar en l’adaptació dels objectius i accions de l’estratègia a l’escala nacional; especialment en este moment en el qual les situacions de privació alimentària es disparen, i en el qual els grups socials més vulnerables necessiten més que mai una alimentació de qualitat, sostenible i saludable.