HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Dóna-li un ús creatiu i sostenible al Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera
16 octubre, 2016

Enguany serà la tercera edició d’aquest projecte que busca convertir un polèmic rebuig agrícola en una primera matèria

http://www.laveupv.com/22578

RedactaVeu / l’Albufera.

Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida han llançat la tercera edició del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera, un projecte innovador que té com a objectiu convertir un polèmic rebuig agrícola (la palla de l’arròs) en una matèria primera, la gestió de la qual ha de ser realment respectuosa amb els valors naturals de l’Albufera de València.

Per això, durant el mes d’octubre, posen a disposició de tota persona interessada, bales de palla de 100x30x40 a 1€ la unitat (per cobrir les despeses d’empacat). Sols cal fer la comanda a través del correu electrònic pallaalbufera@gmail.com i anar a recollir-les després al parc natural.

Aquestes dues entitats animen la ciutadania a sumar-se a aquesta acció social per la defensa ecològica del territori i posar-li creativitat a l’assumpte, ja que d’aquestes bales de palla se’n poden derivar molts usos i d’altres que encara estan per descobrir. Per exemple, per començar, proposen usos com l’encoixinat agrícola, horts escolars, boscos comestibles, llits per a gallines, investigació i experimentació universitària, alimentar el ramat, equipar quadres de cavalls i camps de tir amb arc, cobertura per al sòl, bioconstrucció, restauracions forestals… i qualsevol altre ús que es puga imaginar.

El projecte disposa també d’una pàgina de Facebook en què els impulsors animen a compartir l’experiència amb el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera i així que tothom puga saber dels diferents usos que es poden fer de les bales de palla i aconseguir que la iniciativa cresca cada any.
Connexió històrica entre l’horta i la marjal
Al comunicat difós per les entitats organitzadores, a més, expliquen que amb aquest banc també volen recuperar la connexió històrica entre l’horta i la marjal, territoris interdependents que sempre s’han complementat. És per això que anuncien que convocaran unes jornades de reflexió sobre l’Albufera, l’agroecologia, la conservació en espais arrossers i la gestió ciutadana del territori, a través de canvis en la manera d’entendre l’ús de la terra i els paratges naturals protegits.
Aquesta iniciativa funciona des de 2014 impulsada per Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida i amb la col·laboració del CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional) i el Consell Agrari Municipal de l’Ajuntament de València.