Conversió a l’agricultura ecològica
En el marc del projecte AgroecoCualifica – Millora de competències en agroecologia del Programa empleaverde de la Fundación Biodiversidad del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA) amb cofinançament del Fons Social Europeu (FSE), que té com a objectiu millorar la qualificació professional dels treballadors de la producció ecològica s’impartiran cursos gratuïts dirigits a treballadors
– dates: del 22/02-26/03/2018. FULLET INFORMATIU, FORMULARI D’INSCRIPCIÓ (fins a 19/02/18)
Introducció:
L’agricultura ecològica és un sector en continu creixement que potencia un equilibri amb el medi ambient i les societats. La demanda de la població per aquests aliments sostenibles s’incrementa cada vegada més, en veure les conseqüències que l’agricultura més industrialitzada està produint en el medi ambient i la salut de les persones. Cada any centenars d’agricultors/as transformen les seues produccions a l’agricultura ecològica. El període transitori, durant el qual s’introdueixen les tècniques d’agricultura ecològica en l’explotació, és el que es coneix com a període de conversió.
Durant el temps de conversió són aplicable totes les normes establides en el Reglament Europeu. És un procés dinàmic i progressiu durant el qual el agroecosistema s’ajusta a un nou balanç en els seus components, sota un nou marc de relacions ambientals, econòmiques i socials.
La normativa sobre agricultura ecològica estableix les condicions perquè un cultiu es puga certificar com a procedent de l’agricultura ecològica, sent necessari complir amb una sèrie de principis i normes de producció sobre l’origen de les llavors, la fertilització, el control de plantes adventícies, plagues i malalties, etc. Iniciar la conversió a la producció ecològica és un procés que sempre genera molts dubtes al productor atès que no coneix aquest tipus de maneig. Acompanyar aquest procés i donar respostes als principals dubtes és la comesa del present curs.
Objectius:
· Donar a conèixer els principis de la producció ecològica.
· Formar en producció ecològica als agricultors que vulguen iniciar el procés de conversió. Estudiar la normativa necessària per a la certificació en ecològic.
· Analitzar les principals problemes i solucions en iniciar la conversió.
Descripció del curs:
· Curs on-line
· Durada: 40 hores
· Professors i tutors: Experts socis de SEAE i professionals del sector: Concepción Fabeiro, Juana Labrador, Alfons Domínguez, Josep Roselló, Rosa Vercher, Carmelo García i Pedro José Pérez
Contingut:
Tema 1. Introducció i aspectes generals de la producció ecològica
Tema 2. Normativa en producció ecològica
Tema 3. El sòl i la fertilització en producció ecològica
Tema 4. Maneig de la biodiversitat: adventícies, cobertures, tanques i rotacions
Tema 5. Llavors i material vegetal
Tema 6. Sanitat vegetal en producció ecològica
Tema 7. Ramaderia ecològica i integració animal en finca/granja
Tema 8. Transport, comercialització i etiquetatge de productes ecològics
Tema 9. Inspecció, control i certificació. Quadern de camp.
Tema 10. Qüestions a tenir en compte en el procés de conversió
Metodologia:
El curs es realitzarà online mitjançant una plataforma e-learning on es posaran a la disposició dels alumnes apuntes per a cada tema i altres documents complementaris. Igualment s’oferirà un llistat de bibliografia d’interès (articles, llibres, etc.) i d’audiovisuals per a consulta. Per a cada tema es proposarà un test d’autoavaluació per als alumnes.
El curs disposarà de tutories online voluntàries amb experts, a més d’un fòrum on els alumnes podran compartir dubtes i propostes.
Inscripció:
Places limitades.
El curs està dirigit a treballadors del sector en actiu. Per a la seua justificació s’haurà de lliurar còpia de la nòmina, certificat d’empresa o rebut de pagament de la quota d’autònoms. En cas de rebre més sol·licituds que les places oferides es donarà prioritat als següents col·lectius:
– Dones
– Joves fins a 35 anys
– Persones majors de 45 anys
– Residents en àrees protegides i/o zones rurals
Més informació:
Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica/Agroecologia (SEAE)
Camí del Port, km1, s/n. Apt. 397
I-46470, Catarroja, València
Telf: +34 96 126 71 22
E-mail: leo.almenar@agroecologia.net
www.agroecologia.net