HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Home Activitats Curs Conversió a l’agricultura ecològica

Conversió a l’agricultura ecològica

En el marc del projecte AgroecoCualifica – Millora de competències en agroecologia del Programa empleaverde de la Fundación Biodiversidad del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA) amb cofinançament del Fons Social Europeu (FSE), que té com a objectiu millorar la qualificació professional dels treballadors de la producció ecològica s’impartiran cursos gratuïts dirigits a treballadors

– dates: del 22/02-26/03/2018. FULLET INFORMATIU, FORMULARI D’INSCRIPCIÓ (fins a 19/02/18)

Introducció:

L’agricultura ecològica és un sector en continu creixement que potencia un equilibri amb el medi ambient i les societats. La demanda de la població per aquests aliments sostenibles s’incrementa cada vegada més, en veure les conseqüències que l’agricultura més industrialitzada està produint en el medi ambient i la salut de les persones. Cada any centenars d’agricultors/as transformen les seues produccions a l’agricultura ecològica. El període transitori, durant el qual s’introdueixen les tècniques d’agricultura ecològica en l’explotació, és el que es coneix com a període de conversió.

Durant el temps de conversió són aplicable totes les normes establides en el Reglament Europeu. És un procés dinàmic i progressiu durant el qual el agroecosistema s’ajusta a un nou balanç en els seus components, sota un nou marc de relacions ambientals, econòmiques i socials.

La normativa sobre agricultura ecològica estableix les condicions perquè un cultiu es puga certificar com a procedent de l’agricultura ecològica, sent necessari complir amb una sèrie de principis i normes de producció sobre l’origen de les llavors, la fertilització, el control de plantes adventícies, plagues i malalties, etc. Iniciar la conversió a la producció ecològica és un procés que sempre genera molts dubtes al productor atès que no coneix aquest tipus de maneig. Acompanyar aquest procés i donar respostes als principals dubtes és la comesa del present curs.

Objectius:

· Donar a conèixer els principis de la producció ecològica.

· Formar en producció ecològica als agricultors que vulguen iniciar el procés de conversió. Estudiar la normativa necessària per a la certificació en ecològic.

· Analitzar les principals problemes i solucions en iniciar la conversió.

Descripció del curs:

· Curs on-line

· Durada: 40 hores

· Professors i tutors: Experts socis de SEAE i professionals del sector: Concepción Fabeiro, Juana Labrador, Alfons Domínguez, Josep Roselló, Rosa Vercher, Carmelo García i Pedro José Pérez

Contingut:

Tema 1. Introducció i aspectes generals de la producció ecològica

Tema 2. Normativa en producció ecològica

Tema 3. El sòl i la fertilització en producció ecològica

Tema 4. Maneig de la biodiversitat: adventícies, cobertures, tanques i rotacions

Tema 5. Llavors i material vegetal

Tema 6. Sanitat vegetal en producció ecològica

Tema 7. Ramaderia ecològica i integració animal en finca/granja

Tema 8. Transport, comercialització i etiquetatge de productes ecològics

Tema 9. Inspecció, control i certificació. Quadern de camp.

Tema 10. Qüestions a tenir en compte en el procés de conversió

Metodologia:

El curs es realitzarà online mitjançant una plataforma e-learning on es posaran a la disposició dels alumnes apuntes per a cada tema i altres documents complementaris. Igualment s’oferirà un llistat de bibliografia d’interès (articles, llibres, etc.) i d’audiovisuals per a consulta. Per a cada tema es proposarà un test d’autoavaluació per als alumnes.

El curs disposarà de tutories online voluntàries amb experts, a més d’un fòrum on els alumnes podran compartir dubtes i propostes.

Inscripció:

Places limitades.

El curs està dirigit a treballadors del sector en actiu. Per a la seua justificació s’haurà de lliurar còpia de la nòmina, certificat d’empresa o rebut de pagament de la quota d’autònoms. En cas de rebre més sol·licituds que les places oferides es donarà prioritat als següents col·lectius:

– Dones

– Joves fins a 35 anys

– Persones majors de 45 anys

– Residents en àrees protegides i/o zones rurals

Més informació:

Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica/Agroecologia (SEAE)

Camí del Port, km1, s/n. Apt. 397

I-46470, Catarroja, València

Telf: +34 96 126 71 22

E-mail: leo.almenar@agroecologia.net

www.agroecologia.net

Data

22 febrer, 2018 - 26 març, 2018
Finalitzat

Hora

10:00 am - 9:00 am
Categoria

Organitzador

Sociedad Española de Agricultura Ecológica/Agroecología (SEAE)