HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
El Consell Agrari impulsa la protecció de les fites històriques valencianes
9 juny, 2022

El 15 de juny es presentarà un estudi realitzat per la Universitat de València que inventaria aquestes marques, algunes de les quals d’època medieval

Les fites caironades són peces de 50 centímetres de pedra calcària del terreny marcades amb l’escut de la ciutat de València –les quatre barres emmarcades en un rombe- que durant segles van servir per marcar l’amplada dels camins reials –per on entraven els productes que abastien el Cap i Casal-, així com les filloles o assagadors –per on passaven els ramats.

«Aquestes peces servien per marcar l’ample dels camins i evitar així que els llauradors envaïren l’espai públic», assenyala Manel Alemany, un dels autors de l’estudi, realitzat per la Universitat de València per encàrrec del Consell Agrari de València i la regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de València. La investigació ha estat dirigida per Enric Guinot i Joan Carles Membrado, mentre que Carles Verdeguer i el mateix Manel Alemany han fet el treball sobre el terreny. «Ens hem dedicat a anar amb una motet buscant les fites pels camins d’horta. L’única documentació existent era un mapa del cadastre del 1924, però des de llavors moltes s’han mogut o han desaparegut».

En total han inventariat 32 fites, de quatre èpoques diferents –segons l’estil de gravació de l’escut-, les més antigues d’època medieval i les més noves del segle XIX. «Llavors es van fer les últimes reubicacions, a voltes recuperant de més antigues, i assenyalant coses diferents, com cementeris», continua Alemany. Totes elles es troben al terme municipal de València excepte dues que es troben a Catarroja i Massanassa. «Òbviament n’hi havia moltes més, però moltes han quedat soterrades sota l’asfalt i altres han estat destruïdes amb l’aparició de la maquinària agrícola pesant», conclou l’investigador.

L’estudi es farà públic el pròxim 15 de juny a les 17:30 a l’Alqueria dels Moros (c/Emili Camps i Gallego, 2, Benicalap) i s’aprofitarà per presentar una proposta de conservació i recuperació, amb la construcció de pedestals i la restauració d’aquelles fites trencades.