HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Castellar-L’Oliveral, Benimaclet, el Pla del Remei i Malilla tindran quatre nous mercats extraordinaris d’aliments ecològics i de proximitat
2 juny, 2022

El Ple aprova la creació d’estos punts de venda, amb periodicitat setmanal i un màxim d’entre 15 i 20 parades cadascú

El poble de Castellar-L’Oliveral i els barris de Benimaclet, El Pla del Remei i Malilla comptaran amb quatre nous mercats extraordinaris d’aliments ecològics i de proximitat una volta a la setmana, amb un màxim d’entre 15 i 20 parades cadascú. El Ple ha aprovat este matí la seua creació amb els vots a favor de l’equip de govern, el rebuig de populars i Vox, i l’abstenció de Ciutadans. D’altra banda, durant el debat sobre els punts economicofinancers, el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha anunciat que la Junta de Govern Local aprovarà demà el primer pagament de les ajudes del Pla Resistir 2, destinades als agents econòmics tradicionals vinculats a les festes que s’han vist afectats per la pandèmia, i també donarà llum verd a les prestacions per al sector del taxi. Els 33 regidors i regidores han tornat a estar presents a l’Hemicicle, distribuïts entre les bancades i les llotges per mantindre la distància de seguretat, gràcies a la baixa incidència de la covid-19. La sessió ha començat amb un minut de silenci en homenatge a les víctimes del terrorisme.

Els quatre nous mercats de venda directa agroalimentària es localitzaran al carrer de la Figuereta, a Castellar-L’Oliveral; la plaça de Benimaclet, al barri del mateix nom; el carrer de Martínez Ferrando, al Pla del Remei, i el carrer de Joaquim Benlloch, a Malilla. Tindran periodicitat setmanal i cadascú disposarà d’un màxim d’entre 15 i 20 parades. Entre els mèrits que s’avaluaran per obtindre llicència per vendre es troba, entre altres: la proximitat del producte; la qualitat mediambiental; l’accés de joves i dones al sector agroalimentari; les característiques de qualitat del producte, com ara denominacions d’origen o que es tracte de varietats locals i tradicionals; l’economia social, o la integració de sectors de la població en situació o risc d’exclusió social i econòmica. D’acord amb les polítiques municipals d’inclusió i foment de l’emprenedoria, es reservarà fins a un 10 % de les autoritzacions per ser adjudicades a col·lectius desfavorits i a noves persones emprenedores.

Esta iniciativa s’emmarca en l’Estratègia Agroalimentària Municipal ―aprovada per unanimitat en sessió plenària de 25 d’octubre de 2018― i l’Acord Marc per a la recuperació i la reconstrucció de la ciutat de València en el context postcovid-19 ―aprovat en Ple extraordinari de 7 de juliol de 2020―. Tots dos textos recullen la instal·lació de punts de venda directa de productes agroalimentaris, “afavorint criteris de sostenibilitat, proximitat i inclusivitat, atenent també a la localització en espais d’afluència i complementarietat amb altres centres de comercialització agroalimentaris”. La proposta ha comptat amb els vots a favor de Compromís i PSPV-PSOE, el refús del Partit Popular i Vox, i l’abstenció de Ciutadans.

Els regidors Vicente Montáñez, de Vox, i Santiago Ballester, del PP, s’han oposat a la iniciativa en considerar que provoca competència deslleial amb el xicotet comerç dels barris i mercats municipals, mentre que l’edil de Ciutadans Rafael Pardo creu necessària “més regulació i ordenació”. El regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon, ha recordat que els nous mercats a Castellar-L’Oliveral i Malilla responen a una petició de les entitats veïnals, ha defensat la venda directa davant “la vulnerabilitat a la qual està exposada la peça més dèbil de la cadena alimentària, els llauradors”, i ha insistit que es tracta de “venda no sedentària”. “Parlar de competència deslleial és com dir que les parades de bunyols fan competència a l’hostaleria”, ha puntualitzat Ramon.

PLA RESISTIR

Durant el debat sobre els punts economicofinancers, el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha anunciat que la Junta de Govern Local té previst aprovar demà el primer pagament de les ajudes del Pla Resistir 2, destinades als agents econòmics tradicionals vinculats a les festes que s’han vist greument afectats per la covid-19. L’òrgan col·legiat també acordarà este divendres prestacions per al sector del taxi. D’altra banda, s’ha donat compte de diverses resolucions, informes i memòries, entre elles l’informe d’estabilitat pressupostària. Per a Sanjuán, este document demostra que l’Ajuntament va gastar un 7 % més que en 2019 per tal de combatre la pandèmia i reactivar l’economia de la ciutat. En concret, ha assenyalat que l’execució pressupostària ha sigut de 46,5 milions més que en el passat exercici. El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha reconegut que “les dades financeres i econòmiques són molt bones” i ha remarcat que s’han d’intensificar les ajudes directes a persones autònomes i pimes. Per a la portaveu popular, María José Catalá, estes xifres demostren que “el govern podia haver baixat els impostos i no ho ha fet” i “li costa invertir en els barris i executar les inversions a les quals s’ha compromés”.

El Ple també ha donat llum verd al conveni amb el cadastre que permet regularitzar el cobrament de l’Impost de Béns Immobles (IBI) perquè els contribuents paguen d’acord amb la seua situació real. Han estat a favor els representants de tots els grups municipals, excepte el Partit Popular, que s’ha abstingut. Així mateix, s’ha impulsat la tramitació de la tercera modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit del Pressupost de 2021 ―amb el suport de Compromís, PSPV-PSOE i Ciutadans, i l’abstenció de PP i Vox―, i la tercera relació d’expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions de 2021―amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició―.

XARXA EUROCITIES

València s’adherirà a la xarxa de municipis europeus Eurocities per al desenvolupament conjunt de programes i polítiques municipals d’àmbit europeu, tal com ha decidit el plenari, amb el suport de tots els grups, llevat de Vox, que ha votat en contra. L’edil de Vox Vicente Montáñez ha posat en dubte la utilitat d’esta plataforma. La regidora popular Paula Llobet ha indicat que “una cosa és que l’Ajuntament no sàpia gestionar els fons europeus”, però té “l’obligació d’atraure el major nombre de fons a la ciutat” i Eurocities és una ferramenta per aconseguir-ho. El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha lamentat no haver arribat a un consens, “precisament quan esta mateixa setmana hem rebut 3,2 milions d’euros de fons europeus per a l’urbanització de l’entorn de la plaça de la Ciutat de Bruges”.

SERVICI D’AJUDA A DOMICILI

En relació al servici municipal d’ajuda a domicili (SAD), s’ha acordat aprovar inicialment la modificació del seu reglament regulador amb els vots a favor de Compromís, socialistes i Ciutadans, l’abstenció de populars i la negativa de Vox. El SAD és un servici que, a través de personal qualificat, oferix ajuda orientada a famílies o persones soles que presenten problemes per a la realització de les activitats elementals de la vida diària, de manera que se’ls proporciona la possibilitat de continuar en el seu entorn mentre siga possible. La regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, ha explicat que “la modificació que es planteja és per actualitzar el servici a la normativa actual i millorar la seua prestació”. L’edil del PP Marta Torrado ha manifestat que, si bé es tracta “d’un programa fonamental”, “vam plantejar en una esmena acabar amb les llistes d’espera, la qual no va ser acceptada”.

SOLAR DE L’ALMOINA

Pel que fa a temes d’Urbanisme, s’ha proposat per majoria, amb l’abstenció de Vox, sotmetre a informació pública la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) com a conseqüència del conveni subscrit entre l’Ajuntament i l’Arquebisbat de València per obtindre l’anomenat solar de l’Almoina, on es troba el centre arqueològic que alberga restes de la València romana, visigoda i àrab, al costat de la catedral. Esta parcel·la del centre històric forma part d’una sèrie de permutes entre el consistori i l’autoritat eclesiàstica, les quals exigien modificacions de planejament.

CICLE INTEGRAL DE L’AIGUA

El Ple també ha autoritzat EMIVASA perquè execute les obres per a la substitució d’una canonada a l’avinguda de Peris i Valero, les quals afecten l’entorn de cinc exemplars de palmeres monumentals, amb estricta subjecció a les condicions i mesures assenyalades pel servici de Jardineria Sostenible per protegir les plantes. L’equip de govern ha estat d’acord, mentre que els grups de l’oposició s’han abstingut.