HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Una comissió de representants de l’àmbit agrari de diferents països europeus visita València per a conèixer experiències organitzatives transformadores
26 febrer, 2018

La delegació podrà conèixer experiències en els àmbits de l’organització, producció, comercialització, regulació agràries i alimentàries com els Bancs de Terres, els Canals Curts de Comercialització, les noves normatives higiènic-sanitàries, els Sistemes Participatius de Garantia (SPG) o altres iniciatives que s’han desenvolupat en la Província de València, en una visita coordinada per la Coordinadora d’Agricultors i Ramaders de la Comunitat Valènciana (COAGCV).

El projecte “Bringing Organisations and Network Development on Higher Levels in the Farming Sector in Europe (BOND en les seues sigles en anglès)” va començar a caminar el passat 7 de novembre donant trobada a Brussel·les al consorci d’organitzacions i Institucions que lideren el projecte, que va ser seleccionat per la Comissió Europea amb la màxima puntuació possible.

Diferents organitzacions lligades a la Via Campesina europea (de Portugal, Gran Bretanya, Hongria, Romania, el Sindicat Labrego Galego i COAGCV), tres universitats de gran prestigi (Coventry, Wageningen i Córdoba), cooperatives de referència mundial (Noruega, Holanda, França i Itàlia), juntament amb el Ministeri d’Agricultura moldavo i l’Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), participen en un consorci multiactor en el desenvolupament del projecte.

BOND, reconeix el paper fonamental que juguen els agricultors i les agricultores en el desenvolupament mediambiental i econòmic sostenible del sector agrícola a Europa, així com la importància de la seua organització. BOND contribueix a desencadenar, enfortir i organitzar, el gran potencial d’acció col·lectiva i creació de xarxes, grups i entitats d’agricultors i administradors de terres, centrant-se en països amb nivells d’organització més baixos, amb vista a crear coordinacions fortes, dinàmiques i eficaces que tinguen veu i lloc en el disseny de polítiques. Més específicament, en aquest primer pas del projecte, es visitaran sis contextos europeus on s’han identificat casos exitosos (Gal·les, Itàlia, França, Noruega, Holanda i València).

En el cas de València, que es realitzarà entre el 26 de febrer i el 2 de març, començarà amb una visita a la Pobla de Vallbona per a conèixer els bancs de terres desenvolupats en el municipi i la iniciativa de coordinació d’aquests bancs que encapçala l’àrea de Medi ambient de la Diputació de València. Posteriorment es realitzarà una trobada en l’antic Escorxador de Godella amb el col·lectiu SPG-Ecollaures per a conèixer l’important treball de coordinació desenvolupat en els últims anys, i a la vesprada de visitarà al Grup de Consum “Sóc el que Menge” en el seu moment de repartiment setmanal. Després d’aquesta primera jornada podran conèixer el procés de creació de la nova normativa desenvolupada entre el sector productiu i les Conselleries de Sanitat i Agricultura que regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris enfocada al suport a la producció local i el desenvolupament rural. Posteriorment coneixeran el Mercat ECO d’Alzira, com a experiència de comprat camperol de venda directa. Rebran a una representació de la Plataforma per la Sobiranía Alimentària del País Valencià per a conèixer el seu treball d’estructuració en els últims 8 anys. Visitaran la històrica Tira de comptar de Mercavalència, la Comunitat de pescadors del Palmar i el menjador escolar del col·legi públic municipal de Benimaclet gestionat per CUINATUR i que CERAI recolza amb activitats de formació i sensibilització

Després dels viatges es realitzarà una trobada multitudinària a Córdoba per a posar en comú els aprenentatges generats i començar un treball de disseminació de bones pràctiques amb tallers i taules de negociació en diferents països. El llegat de BOND serà un menú a la carta de processos pràctics, fàcils d’usar, amb mètodes i eines per a orientar usuaris i usuàries finals quan decidisquen comprometre’s i beneficiar-se de les sinergies de treballar amb altres.

Foto de la primera trobada de començament del projecte realitzat a Brussel·les entre el 7 i el 9 de novembre de 2017.

COAGCV reconeix i agraeix el suport per a l’organització d’aquesta activitat a la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Laboratoris de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a l’Àrea de Medi ambient de la Diputació de València, als ajuntaments d’Alboraia, La Pobla de Vallbona i Alzira, a la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València, a l’Alcaldia del Palmar, a la Comunitat de Pescadors del Palmar, a la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, al SPG-Ecollaures, al Grup de Consum Sóc el que Menge, al Centre de dia La Dinamo, a CERAI, a Al-Paladar Taverna, a Terra de Pa Forn atresà, a la Cooperativa La Crisopa i a Cuinatur-Menjadors Escolars Sostenibles.