HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Coneix les varietats autòctones de mà del primer Catàleg valencià de varietats tradicionals agràries
21 novembre, 2018

La diversitat és una peça fonamental en la sostenibilitat dels sistemes vius i dels sistemes agraris que des de el Consell Agrari Municipal volem posar en valor i ressaltar la realització, per part de la Conselleria d’Agricultura i Horta del primer Catàleg valencià de varietats tradicionals agràries. A més diversitat, més capacitat d’autoregulació dels ecosistemes, ja que l’ample reservori genètic permet fer front a les possibles pertorbacions, a les crisis, i adaptar-se als canvis ambientals, com per exemple, el canvi climàtic.

La cultura valenciana agrària és una de les més riques en diversitat de cultius del món. Malgrat l’erosió genètica produïda a les últimes dècades, la tasca de selecció i cura dels nostres llauradors i llauradores durant anys ha permés que les terres valencianes encara conserven molta diversitat als camps. Aquesta diversitat, però, continua estant en perill d’extinció, per la qual cosa cal que la conservem bé.

D’aquesta necessitat naix el Pla de diversitat agrària valenciana. Un pla que se centra a conservar els recursos fitogenètics on cal: al camp. Cultivant les varietats, no només evolucionen adaptantse a les condicions ambientals, sinó que poden ser conegudes i sol·licitades pels consumidors i consumidores. Cultivar-les i consumir-les és l’únic camí mitjançant el qual les nostres varietats tindran l´oportunitat de no ser oblidades per sempre. Així, el Pla de diversitat agrària valenciana intenta promoure la recuperació de les nostres varietats tradicionals, la conservació en el camp, l’ús normal, la millora, si cal, i la divulgació entre els ciutadans i ciutadanes.

Una de les eines més rellevants del pla és el Catàleg valencià de varietats tradicionals d’interés agrari, format per una selecció de cultivars antics descrits des del punt de vista morfològic, agronòmic i cultural i de lliure accés al web de la Conselleria d’Agricultura i al préstec de llavors. Són les llavors conegudes pels nostres avantpassats, ara accesibles i, a més a més, ecològiques.

Descarrega el Catàleg valencià de varietats tradicionals 

 

Aquest pretén ser un catàleg participatiu, perquè les decisions sobre el contingut es prenen en una comissió on està representat el sector agrari ample (agrupacions de llauradors i llauradores, sindicats i cooperatives agroalimentàries, universitats, centres d´investigació, associacions per la conservació de la biodiversitat i la sobirania alimentària, associacions de consumidors i consumidores…); d’interés agrari, perquè s’ha seleccionat aquelles varietats valencianes que poden tindre interés de mercat, perquè són diferents, són productives o perquè són signe identitari del camp valencià; dinàmic, perquè està en constant revisió per tal d’incloure entrades noves; viu, perquè les llavors d’aquestes varietats es troben a disposició dels productors i productores que les sol·liciten a les estacions experimentals agràries d’Elx, Vila-real i Carcaixent, per tal que es conserven al camp, a mans dels productors i amb perspectiva de futur, perquè les varietats que en ell s’ofereixen esdevinguen una oportunitat per als joves agricultors i agricultores que s’incorporen al sector en un mercat diferenciat, de qualitat i sostenible.

Finalment el Pla de la diversitat agrària valenciana ens proposa recuperar aquests valors propis, ens demana que coneguem i consumim les varietats que hem heretat i que ofereixen noves opcions de treball als agricultors i agricultores locals. Totes i tots estem cridats a participar en aquesta conservació activa dels nostres recursos fitogenètics i la nostra cultura, als nostres camps, als mercats locals i a les nostres taules. El repte té gran interés i importància, participem-hi!