HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
La Federació InterVegas, Horta Viva i l’Ajuntament de Múrcia presenten la IV Trobada Estatal InterVegas en defensa dels territoris agraris històrics i els sòls fèrtils
22 octubre, 2018

L’Associació Horta Viva, en representació de la Federació InterVegas, amb la col·laboració de la Regidoria d’Urbanisme, Medi ambient, Aigua i Horta de l’Ajuntament de Múrcia, s’ha encarregat d’engegar la IV Trobada Estatal InterVegas que se celebrarà en la ciutat de Múrcia els dies 26 i 27 d’octubre en l’Edifici Moneo i en l’I.I.S. Llicenciat Francisco Cascales.

Aquesta IV Trobada s’emmarca dins de l’Estratègia InterVegas 2015-2031 establida en el Pacte que va ser aprovat l’any 2015 a Granada, pel qual s’adquireix el compromís de defensa, dinamització i recuperació dels territoris agraris històrics i els sòls fèrtils i productius, des dels principis de la sobirania alimentària, l’educació ambiental i la sostenibilitat. A aquest pacte s’han adherit durant aquests tres anys un ampli nombre de comunitats autònomes, municipis, universitats i moviments socials i educatius.

En continuïtat amb les trobades anteriors, s’avançarà en la proposta d’una Llei estatal de protecció dels sòls d’alt valor agrològic, així com en la potenciació del mercat local com a element clau en la promoció de les hortes i secans.

Especial atenció se li donarà a l’educació com a pilar fonamental per a valorar i transmetre els sabers de la cultura agrària, ja que es defensa el que es coneix, se sent i es gaudeix. A més, es fa necessari tractar la problemàtica de l’aigua en el regadiu tradicional, posant l’accent en la conservació de les sèquies i els seus valors culturals, ambientals i paisatgístics, enfront de l’amenaça de “modernització”, la transformació de grans extensions de secà i muntanya en nous regadius i la sobreexplotació de rius i aqüífers.

A l’acte d’inauguració del divendres 26 d’octubre es durà a terme la plantació simbòlica d’una morera com a vincle d’unió i compromís per la defensa dels territoris agraris històrics. Estan previstes ponències i taules de treball entorn de la redacció i impuls de la proposta de llei, la problemàtica de l’aigua, experiències o projectes de mercat de proximitat, educació agroambiental i sobirania alimentària, i alguna visita a la singular i mil·lenària horta murciana per a conèixer la seua xarxa de regadiu d’origen islàmic, el paisatge i diversos projectes que la potencien.

Al llarg de la Trobada es lliurarà a representants del Parlament Europeu i del Congrés dels Diputats la proposta legislativa “Estratègia InterVegas 2015-2031: per a la protecció i dinamització dels territoris de sòl fèrtil i productius de l’Estat Español”, àmpliament recolzada a nivell institucional i social pels territoris autonòmics que conformen la Xarxa InterVegas. El 28 de novembre de 2017 membres de la Federació es van reunir en el Congrés dels Diputats amb representants de tots els grups polítics per a avançar i construir els consensos necessaris que conduïsquen a la futura promulgació d’aquesta llei tan necessària i urgent.

La proposta ha sigut elaborada per representants socials i polítics de les disset comunitats autònomes, integrades en la Federació. En l’assemblea que se celebrarà durant la Trobada s’aprovarà la seua redacció final per a enviar al Congrés dels Diputats, aconseguint així l’objectiu iniciat en 2015 d’aconseguir una Llei per a fer front al greu problema de pèrdua continuada, deterioració i fragmentació dels territoris agraris històrics amb alt valor productiu, cultural, mediambiental i paisatgístic.

Federación InterVegas: otros territorios son posibles.
intervegas.org