HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Milers de signatures per a aconseguir un sistema alimentari basat en l’agroecologia i la sobirania alimentària
27 gener, 2022

La declaració té l’objectiu d’ampliar i aprofundir en el debat rural, agrari i alimentari, més enllà dels debats actuals com les macrogranges.

La Revista Soberanía Alimentària ha posat en marxa una declaració “per un sistema alimentari basat en l’agroecologia i la sobirania alimentària” que ja compta amb l’adhesió de quasi dues mil persones i centenars de col·lectius. La declaració té l’objectiu d’ampliar i aprofundir en el debat rural, agrari i alimentari, més enllà dels debats actuals com les macrogranges i explicitar així l’arrel del problema: el sistema capitalista. També busquen dimensionar la quantitat de col·lectius i persones que comparteixen el que s’expressa en la declaració.

“Ens preocupa la situació actual i mirar cap endavant en un context d’incertesa davant un model alimentari que cada vegada acull menys gent en el camp, és totalment dependent d’inputs externs i energies limitades i està dissenyat amb paràmetres d’acumulació de benefici i no per a oferir aliments saludables a tota la població ni per a mantenir el nostre món rural viu”, apunten en el text.

Així, assenyalen a les polítiques neoliberals com les responsables de la situació actual del sector primari, ja que l’abandó de granges i finques ha desestructurat les economies locals i el teixit social rural, i ha provocat que gran part de les persones agricultores i ramaderes que mantenen la seua activitat ho facen d’acord amb un model que els permet molt poca autonomia i capacitat de decisió.

Entre les denúncies també es troba la precarietat dels treballadors del camp, la despoblació, el sotmetiment de la naturalesa o els límits dels recursos i materials existents. “Manifestem més que mai el nostre convenciment que és possible i urgent construir un nou sistema alimentari basat en els fonaments de l’agroecologia pagesa, la sobirania alimentària i l’economia solidària, cooperativa i feminista, en una societat que rebutgi l’odi i aculli el diàleg i les diversitats”.

“Necessitem un canvi de mentalitat”

Patricia Dopazo, membre de l’equip coordinador de la Revista Soberanía Alimentaria, assenyala que en l’actualitat el debat s’ha centrat només en temes com el consum local, les macrogranges o la ramaderia extensiva o intensiva, sense arribar a aprofundir en el problema que és el sistema alimentari capitalista “en el seu conjunt”. “Amb aquesta declaració volem posar damunt de la taula que el debat és moltíssim més profund i que el que necessitem no és un canvi de model, sinó un canvi cultural i un canvi de mentalitat i d’actitud respecte a la naturalesa, de la qual formem part”, explica Patricia Dopazo. Durant aquesta setmana vinent encara es podran sumar persones i col·lectius a la declaració.