HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
València monitorejará amb fibra òptica el cabal de les séquies de l’Horta de Francs, Marjals i Extremals per a optimitzar la gestió de l’aigua
2 juny, 2023

L’objectiu del projecte Horta-Tech és contribuir al desenvolupament sostenible, l’estalvi d’aigua i la conscienciació sobre la importància del patrimoni cultural i natural
A través d’una APP les persones agricultores podran veure en els seus dispositius mòbils en temps real els indicadors clau de rendiment de la xarxa hídrica i poder planificar els seus regs

El centre d’innovació Las Naves al costat de la regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta han posat en marxa el projecte Horta-Tech. Una iniciativa que monitorarà l’aigua de reg en temps real gràcies a uns sensors de fibra òptica que permetran facilitar la gestió de l’aigua de reg i millorar la vida de les persones agricultores, concretament de l’àrea de Francs, Marjals i Extremals, de manera concreta en l’horta situada entre el barri de la Fonteta de Sant Lluís i la carretera En Corts de la ciutat de València. Aquest projecte compta amb la col·laboració de les startups Fibsen i Baukunst, que formen part de Col·lab, l’acceleradora pública de triple impacte de Las Naves.

L’objectiu del projecte Horta-Tech és contribuir al desenvolupament sostenible, l’estalvi d’aigua i la conscienciació sobre la importància del patrimoni cultural i natural.

El canvi climàtic i la sequera representen desafiaments urgents que requereixen accions concretes. L’alteració dels patrons climàtics i la disminució de les precipitacions han portat a una major escassetat d’aigua, la qual cosa impacta directament en la producció agrícola i en l’equilibri ecològic de l’Horta de València. Horta-Tech actuarà com un projecte alternatiu i estratègic per a enfrontar aquests desafiaments, buscant solucions innovadores i sostenibles que permeten una gestió eficient i una preservació adequada dels recursos hídrics.

Horta-Tech tindrà com a resultat una APP de control en temps real, que permetrà una gestió més eficient i sostenible dels recursos hídrics i la seua infraestructura associada. Cerca optimitzar els costos operatius i de manteniment mitjançant la digitalització i automatització dels processos. A més, incorporarà un panell de control intuïtiu i visual per a monitorar de manera contínua els indicadors clau de rendiment de la xarxa hídrica, que podran consultar els agricultors a través d’una APP en els seus dispositius mòbils i que els permetrà planificar els seus regs.

Però el projecte Horta-Tech no sols busca impactar en l’àmbit econòmic, generant estalvis significatius d’energia i aigua, sinó que també té un fort enfocament social. Es busca conscienciar a la societat i a les persones agricultores sobre el valor de l’aigua, el significat històric i patrimonial de les infraestructures hidràuliques, i la promoció de la seua accessibilitat universal per a tots els usuaris.

Des d’una perspectiva mediambiental, Horta-Tech es compromet amb l’estalvi d’aigua, el monitoratge del cabal de l’aigua i transcurs d’aquest, la preservació dels espais naturals i parcs associats a l’horta, i la consolidació del cabal ecològic. Això s’aconseguirà mitjançant la implementació de tecnologies de sensorización basades en fibra òptica, la creació d’un panell de control per a la gestió digital integral del cicle de l’aigua, i la posada en marxa d’una plataforma que promoga la sostenibilitat i l’estalvi d’aigua en els sistemes de reg.

Aquest projecte pretén posar la primera pedra cap a la direcció de gestió d’aigua de regadiu sostenible, compartit i innovador, implementant tecnologies de mesurament i optimització, tant quantitatives com qualitatives del consum de l’aigua, aliades amb mètodes de digitalització i virtualització, enquadrats dins de les humanitats digitals. Es tracta d’una innovació holística i croada, amb un alt potencial per a la preservació de la identitat funcional i cultural de l’Horta de València.

Una zona d’Horta creada en 1386 

Els Francs, Marjals i Extremals són una institució valenciana, dependent de l’Ajuntament de València, i va ser creat en 1386 per a gestionar el que era una zona de marjals, fora de les séquies islàmiques del Tribunal de les Aigües, que hui dia se situaria entre la ronda sud i el barranc de Catarroja.

Alineant-se amb els objectius del marc estratègic de Missions València 2030 i de la Missió Climàtica València 2030, el projecte Horta-Tech proposa una gestió més sostenible i equitativa de l’aigua dins de l’àrea de rellevància de la ciutat sostenible. Dins d’aquesta àrea de rellevància orientada a la salut de l’aigua el projecte impacta potenciant les zones verdes i d’aigua complint amb diversos dels objectius proposats.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024 

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.