HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
El Consell Agrari fomenta l’ús de la palla de l’arròs com a material per a la bioconstrucció
21 setembre, 2022

Alejandro Ramón: “Busquem revaloritzar la palla de l’arròs i utilitzar-la per a construir de manera més sostenible les nostres infraestructures”

L’Ajuntament de València, a través del Consell Agrari Municipal, i la conselleria d’Habitatge i Construcció Bioclimàtica han signat un conveni de col·laboració per a afavorir l’ús de la palla de l’arròs com a material de bioconstrucció. El regidor d’Agricultura i Horta i president del Consell Agrari Municipal, Alejandro Ramon, ha signat el conveni al costat del conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, en la Trilladora del Tocaio, del Palmar, edifici històric lligat al cultiu de l’arròs.

Alejandro Ramon ha assenyalat que la palla de l’arròs és “un important subproducte de l’agricultura de l’Albufera i estem buscant alternatives per a revaloritzar este recurs”. Per això, amb la signatura d’este conveni “busquem posar en valor la palla de l’arròs com un producte de quilòmetre 0 i d’economia circular per a construir de manera més sostenible les nostres infraestructures”.

Per la seua banda, Héctor Illueca ha declarat que amb la signatura d’este conveni “contribuïm a impulsar una solució sostenible a la problemàtica de la palla d’arròs” i ha recordat que la crema d’este producte genera “problemes sanitaris en la població metropolitana afectada per l’asma i altres problemes respiratoris”.

El conveni té com a objectiu establir un marc de col·laboració i cooperació per al foment de l’ús de la palla d’arròs com a material de bioconstrucció. El conveni estarà vigent durant quatre anys prorrogables i no origina obligacions de contingut econòmic per a totes dos institucions.

La finalitat del conveni és impulsar els principis de l’economia circular en l’àmbit de l’arquitectura aprofitant un producte com la palla de l’arròs. Es fomenta així la utilització de materials quilòmetre zero, amb baix impacte mediambiental. A més, la utilització d’un producte de deixalla com la palla d’arròs reduiria la utilització d’altres matèries primeres.

La signatura d’este acord s’emmarca en el conjunt de les iniciatives europees impulsades actualment en este àmbit. Fruit d’este conveni, la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica col·laborarà amb l’Ajuntament de València per a la recollida, transport i emmagatzematge de la palla d’arròs per al seu ús en un projecte pilot d’habitatge públic situat a València.