HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
L’Ajuntament cedirà un terreny al costat del Parc de la Rambleta per a un projecte de foment de l’apicultura urbana
14 abril, 2022

Campillo destaca la importància de les abelles, «fonamentals tant per a la pol·linització com per a la diversitat biològica»

La regidoria d’Ecologia Urbana ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Apicultura Urbana (AVAU) per tal de desenvolupar un projecte d’apicultura Urbana al costat dels horts del Parc de la Rambleta, en un terreny que cedirà l’Ajuntament. «L’objectiu és sensibilitzar a la ciutadania de la importància de les abelles en l’entorn urbà, tant per a la pol·linització com per a la diversitat biològica, i difondre la pràctica d’una apicultura urbana ecològica», ha explicat el vicealcalde i responsable de l’àrea, Sergi Campillo.

L’Organisme Autònom deParcs i Jardins Singulars, que depén de la regidoria d’Ecologia Urbana, cedeix l’ús temporal d’un solar al costat dels horts urbans del Parc de la Rambleta per a la instal·lació de bucs per a les abelles i fer tallers d’apicultura urbana, el primer del qual serà amb les entitats veïnals de la zona. «L’Ajuntament de València gestiona i manté diversos bucs en espais municipals com a part de la seua estratègia de foment de la biodiversitat urbana. Per tant, este és un nou projecte que se suma als ja en marxa per a fomentar l’apicultura urbana», ha recordat el vicealcalde Sergi Campillo.

El conveni que han signat la regidoria d’Ecologia Urbana i l’Associació Valenciana d’Apicultura Urbana estableix una sèrie de compromisos, com oferir ajuda i assessorament a la ciutadania que vulga començar a exercir l’apicultura urbana al seu jardí o terrassa, d’acord amb les ordenances i normatives establides per a això.

També busca facilitar els intercanvis entre les persones sòcies de l’AVAU d’experiències i eines de maneig i extracció amb altres associacions i organismes, com l’Observatori Municipal de l’Arbre de València. Està previst que es compren i posen en comú materials i tractaments necessaris per a la gestió ecològica dels bucs, com en el cas de la ‘varroa’.

Un altre dels pilars fonamentals serà la realització de tallers educatius per a divulgar i fomentar l’apicultura urbana i el món de les abelles a tots els nivells, des del nivell infantil fins a les universitats, amb la col·laboració d’experts dels diferents sectors professionals. «La primera iniciativa didàctica volem que es faça amb les associacions veïnals i entitats de Sant Marcel·lí i els barris del costat, perquè és important que el teixit social conega la importància de les abelles en la biodiversitat urbana», considera el regidor d’Ecologia Urbana.

El conveni també especifica que s’ha d’utilitzar l’apicultura urbana com a eina d’integració a l’ocupació, i fomentar la formació de nous apicultors per a cobrir la demanda actual d’aquesta professió.

La duració màxima d’aquest conveni s’estableix en 2 anys, prorrogable a 2 anys més. Abans de finalitzar cada any s’efectuarà una avaluació per l’equip de treball per a continuar amb el conveni, adoptar mesures correctores.