HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
[Nota de premsa] Saragossa, València i El Prat de Llobregat signen l’Acta Fundacional de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia
14 maig, 2018
Un any després de la primera reunió entre ciutats celebrada en 2017 a Saragossa, hui han celebrat l’acte fundacional que inicia la formalització de la Xarxa. L’Acta ha sigut signada per Pedro Santisteve (Alcalde de Saragossa), Joan Ribó (Alcalde de València) i Sergi Alegre (Tinent d’Alcalde del Prat de Llobregat). Una vegada es legalitze l’associació, altres 20 ciutats han afirmat el seu interès a adherir-se a la Xarxa, que representaria ja a més de 9.000.000 d’habitants. Entre elles Madrid, Barcelona, Murcia, Palma de Mallorca, Lleida, Valladolid, Còrdova, Oviedo o Las Palmas de Gran Canaria; i també municipis de menor grandària com Navàs (Barcelona) o Carcaboso (Càceres).
La Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia es perfila com un espai de trobada entre personal tècnic i responsables municipals, juntament amb les entitats socials i persones productores de les ciutats interconnectades, totes elles compromeses amb el dret a l’alimentació i la recuperació d’un model agroalimentari just, sostenible i saludable. La Xarxa aspira a ser un espai de referència per a la promoció de polítiques innovadores per a la sostenibilitat local, funcionant com a plataforma i altaveu de les necessitats i èxits de les ciutats. Els temes sobre els quals treballa varien des de l’impuls de pautes alimentàries sostenibles i saludables, la protecció de l’espai agrari periurbà i la revitalització del sector agrari, l’accés en equitat a aliments de qualitat -ecològics i locals- per part de tota la població, o les relacions equilibrades entre camp i ciutat.
Al març de 2017 el Excmo Ayto de Saragossa va impulsar el procés de creació de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, amb el suport dels Ajuntaments de València i Las Palmas de Gran Canaria, i de les Fundacions Entretantos i Daniel i Nina Carasso. A partir de llavors no ha parat de créixer el nombre de ciutats que s’han anat incorporant a les seues estructures provisionals, així com a les diverses activitats que s’han anat organitzant. Des de maig de 2017 es van engegar els primers seminaris online per al debat i la innovació entre personal tècnic de les ciutats implicades. A partir de l’esdeveniment celebrat a València al setembre passat, les activitats s’han anat ampliant, amb la presència de la xarxa en l’organització d’esdeveniments amb diverses ciutats implicades o altres organismes (Fundacions, Centres de Recerca, organismes internacionals com la FAO, etc.).
Després de la seua última reunió, el 28 d’abril a Fuenlabrada, la xarxa s’ha dotat d’un pla de treball a dos anys, amb els següents objectius: Facilitar l’intercanvi i recolzar el treball de les ciutats membre; facilitar un millor accés a una alimentació sostenible, local, justa i saludable per al conjunt de les seues poblacions, articulant per a açò a administració i actors socials i econòmics locals; redefinir la perspectiva de sistema alimentari, articulant camp i ciutat i escurçant distàncies entre producció i consum; i enfortir el compromís polític per a millorar les competències de les ciutats en matèria de sistemes alimentaris.
Després de la signatura de l’Acta fundacional, al novembre se celebrarà a Saragossa la primera Assemblea de la Xarxa, en la qual es triarà a la seua primera Junta Directiva.
Més informació:
Ajuntament de Saragossa: Julia Mèrida, tlf. 976724229; jmerida@zaragoza.es
Ajuntament de València: Josep Manuel Pérez, tlf. 610493773; jmperezs@valencia.es
Ajuntament del Prat de Llobregat: Sergi Alegre, tlf. 933790050 (ext. 5217) alegre@elprat.cat
Secretaria Tècnica de la Xarxa: Daniel López García, tlf. 665847138; red@ciudadesagroecologicas.eu
 http://www.ciudadesagroecologicas.eu/