HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Gran acolliment de la IV Edició: “De l’horta a la plaça” 2019
29 gener, 2019

Diumenge passat es va celebrar, en el que comença a convertir-se en una tradició per a gaudir, la IV Edició de “De l’horta a la plaça”. Aquesta edició hem comprovat com aquest esdeveniment anual s’ha consolidat com una forma de reivindicar la riquesa de la nostra terra, de l’horta valenciana i del treball dels professionals que treballen en ella. Consol Castillo, regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València ha destacat que un dels compromisos de “De l’horta a la plaça” és “posar en valor el treball que fan agricultors, agricultores i productors d’altres de les nostres comarques”.

Un altre dels objectius és acostar un producte que és “de la màxima qualitat, que preserva el territori i, a més, juga un paper en favor de la no contaminació de la nostra atmosfera», assenyala Consol Castillo, i agrega que aquesta convocatòria és “un èxit que hem de continuar”. Des de la regidoria d’Agricultura i Horta de València s’està treballant en diferents projectes on s’intenta recuperar el prestigi del producte de proximitat, la venda directa o el quilòmetre zero. Una d’aquestes iniciatives és “Els tires de comptar”, on com a màxim hi ha un intermediari entre agricultor i consumidor, la qual cosa ajuda als agricultors i agricultores en una època tan dura a traure més rendibilitat al seu producte. En l’actualitat, estan actives la del Mercat de Mossén Sorell i la del Mercat del Cabanyal.

En aquesta edició hem comptat amb un gran número de productors i consumidors que han pogut gaudir dels productes de l’horta valenciana, així com de les diferents activitats que es van organitzar durant el diumenge. Per part seua, Consol Castillo va assenyalar la “nombrosa participació del sector de producció, i públic en general, tant de València com dels pobles d’al voltant”.

En València existeixen nombrosos productors que realitzen una labor encomiable, la conscienciació respecte a l’agricultura ecològica i els productes sostenibles i respectuosos amb el nostre entorn és un dels elements que es respirava diumenge passat en la plaça. Una de les labors, per part de l’organització, és poder donar a conèixer aquestes iniciatives en un ambient en el qual poder posar en valor l’ecologia i la sostenibilitat, en un esdeveniment pensat per a conscienciar, però també, per a gaudir. Segons la pròpia Consol Castillo “una ocasió de gaudir, conviure, descobrir i començar a tindre una concepció de la nostra ciutat com un eix urbà que s’alimenta d’un rebost, que és una de les millors hortes periurbanes de tot el món”.

Durant el dia es va poder gaudir d’actuacions i diferents esdeveniments, tant per a adults, com per als més xicotets. Així mateix, es va triar les faves com a producte del mes i els xicotets van poder conèixer millor aquesta verdura. També van poder realitzar cartells que intentaven conscienciar de la necessitat de consumir productes de temporada, de proximitat o quilòmetre zero.

D’altra banda, també es va presentar la iniciativa de Mercafestes. Mercavalència vol reforçar la importància de consumir productes de temporada i també de proximitat. El cultiu d’aquest tipus de productes contamina menys, són més barats, respecten el medi ambient, són més saborosos i, a més, formen part de la nostra cultura. Cada mes se celebrarà una festa en un mercat municipal per a donar la benvinguda a un producte de temporada. D’aquesta manera la població associarà el mes al producte.

Les Mercafestes es celebraran una vegada al mes, concretament, un dissabte al matí d’11 a 14h. L’esdeveniment es realitzarà cada vegada en un mercat diferent i, a més, reuniran diferents activitats per a grans i xicotets. Punt majors com joves podran gaudir del photocall, que ja es va estrenar aquest passat diumenge en “De l’horta a la plaça”.