HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Jornada: Els Banc de Terres de Gestió Municipal a les comarques valencianes
17 octubre, 2018

Data: Dimarts, 13 de novembre de 2018.
Lloc: Centre Cultural La Beneficència. C/. Corona, 36 València
Horari: 9:00 -14:00 h.

Un banc de terres és una iniciativa pública i/o privada de gestió de sòl agrícola públic o privat, l’objecte del qual és posar a la disposició de persones i/o entitats interessades, terres per al seu projecte agropecuari baix diferents fórmules (cessió, lloguer, etc.), i entre les finalitats del qual es troba corregir les dificultats d’accés a la terra per al desenvolupament territorial d’una regió, el canvi de model socioeconòmic i mediambiental, i/o l’execució d’una reforma de l’estructura agrària

En última instància un banc de terres és una eina al servei de la redistribució de la terra i que independentment de la seua titularitat, aquesta puga servir als propòsits dels interessos públics generals o interessos socials; atès que l’abandó de la terra a més de contribuir a la pèrdua de superfície agrària útil, genera un impacte negatiu en el nostre medi ambient, en incrementar el risc d’incendis, augmentar la proliferació de plagues i generar un major risc de degradació ambiental i paisatgística.

En les comarques valencianes s’han desenvolupat principalment bancs de terra de gestió municipal, aquests constitueixen un registre administratiu de caràcter públic, que facilita el contacte entre propietaris de parcel·les aptes per a l’explotació agrària i les persones interessades en el seu cultiu; que el seu objectiu principal és, establir un recurs enfront de l’abandó de la terra, per a generar un impacte positiu en l’àmbit mediambiental, econòmic i social.

Aquesta jornada va dirigida a càrrecs electes i tècnics d’ajuntaments de les comarques valencianes i abordarà els aspectes anteriors relacionats amb els bancs de terra municipals.


PROGRAMA

09:00Recepció i lliurament de material

09:30- Inauguració de la jornada
Josep Bort Bono, Diputat de l’Àrea de Medi ambient.
Consol Castillo, Regidora Delegada d’Agricultura, Horta i Pobles de València. Ajuntament de València.

9:40 – Programa d’impuls a la creació i desenvolupament de bancs de terra de la Diputació de València

Aspectes generals: Joan Aguado Sáez, Cap de Secció de Desenvolupament Sostenible. Servei de Medi ambient. Diputació de València.
Plataforma informàtica de gestió de bancs de terres i estratègia recomanada de comunicació municipal: José Vicente Úbeda Arévalo, Tècnic de Medi ambient. Servei de Medi ambient. Diputació de València.

10:00 h Presentació de la situació dels BdT a escala regional i estatal
Piergiuseppe Carucci, Responsable de l’Àrea d’Educació per al desenvolupament del CERAI (Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional).
Laura Rierol, de la Secretaria Tècnica de la Xarxa de la Ciutats per l’Agroecologia.

10:30- Pausa-cafè

11:00 h Els bancs de terres en la nova Llei d’Estructures Agràries de la Generalitat Valènciana
José María García Àlvarez-Coc, Catedràtic d’Economia Aplicada i Professor d’Economia i Polítiques Agràries de la UPV.

11:20 h – L’experiència del Banc de Terres de Galícia
Alejandro Ignacio Sánchez de Déu, Sotsdirector de Mobilitat de Terres, de l’Agència Gallega de Desenvolupament Rural (Agader), entitat responsable del Banc de Terres de Galícia.

12:00 Taula redona sobre experiències de BdT municipals i debat: Quines estratègies considereu clau per a superar els principals problemes dels BDT i com adaptar-les al futur marc legal?

Moderador: Fracesc Josep Cervera Ferrer, Tècnic del Departament d’Economia i Ciències Socials de la UPV

Banc de terres de l’Ajuntament de La Pobla de Vallbona. Javier Descalç Heras, Regidor d’Agricultura i Medi ambient de l’Ajuntament de La Pobla de Vallbona.
Banc de terres de l’Ajuntament d’Ontinyent. Patricia Folgueras de la Font, Regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Ontinyent.
Banc de terres de l’Ajuntament de València. Josep Manuel Pérez Sánchez, Cap de Secció d’Agricultura, Ajuntament de València.

13:30 – Clausura. Mª Josep Amigó Laguarda, Vicepresidenta – Diputació de València.

Més informació

Servei de Medi ambient, Diputació de València.
Av. Doctor Peset Aleixandre, 63, VALÈNCIA
Tel.: 963 882 525 | xarxa@dival.es