HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
El primer mercat de venda directa del llaurador es posa en marxa demà a Benimaclet
3 març, 2023

Hi haurà altres tres a la ciutat, a Castellar-L’Oliveral, el Pla del Remei i Malilla, amb periodicitat setmanal, en horari de 9 a 14 hores

València estrena els nous mercats de l’horta, on es poden comprar fruites, verdures i productes de proximitat i km 0 directament del productor. El primer arranca demà, dissabte 4, amb 11 parades, a la plaça de Benimaclet, pararà per Falles, i es reprendrà el dia 25. Seguidament, serà el torn dels de Castellar-l’Oliveral (25 de març), Pla del Remei (28 de març) i Malilla (1 d’abril). Funcionaran amb periodicitat setmanal, en horari de 9 a 14 hores.

Els mercats de Benimaclet, Castellar-L’Oliveral i Malilla se celebraran tots els dissabtes, mentre que el del Pla del Remei ho farà dimarts. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon, ha presentat la iniciativa, que forma part del Marc Estratègic València 2030, aprovat majoritàriament pel Ple en abril de 2022. Ribó ha recordat “l’èxit” d’experiències prèvies semblants, com el recent mercat de preus agraris justos a Patraix, i ha remarcat que els espais que comencen a rodar ara obriran de forma sistemàtica.

El màxim responsable de la ciutat ha assenyalat els objectius que s’hi perseguixen: potenciar l’agricultura de proximitat i acostar-la als diferents barris, “una pràctica molt habitual a Europa”; contribuir a la descarbonització, ja que “el sistema agroalimentari ―fonamentalment el transport― genera una part important dels gassos d’efecte hivernacle”; millorar la rendibilitat del treball del camp, que es veu minvada per la cadena d’intermediaris; fomentar la connexió física, comercial i identitària entre l’horta i València, i garantir el dret a l’alimentació sostenible.

L’alcalde ha manifestat que “ens preocupa la salut de les persones”, i ha explicat que, “per desgràcia, en molts barris, sobretot populars, amb menys recursos, cada volta és més difícil trobar aliments de qualitat, i més fàcil, productes elaborats”. Joan Ribó ha indicat que això es traduïx en sobrepes, un factor que propicia patir malalties.

D’altra banda, a preguntes dels periodistes, el responsable municipal ha assegurat que els mercats de l’horta no suposen competència deslleial per al xicotet comerç, al contrari que les grans superfícies i el comerç electrònic. A més, no es localitzen al costat dels mercats municipals, sinó en ubicacions diferenciades, i les manifestacions de venda no sedentària a la ciutat ―mercats ambulants, mercats de Nadal, parades alimentàries de Falles, l’escuraeta, etc.― hi han demostrat no constituir cap inconvenient.

Per la seua part, el regidor Alejandro Ramon ha posat de relleu que “no només hem de salvar l’horta, també els llauradors, que compten amb una terra fèrtil, un clima benigne, aigua en abundància, i una producció de qualitat, però falla la comercialització, perquè el sistema no paga preus justos pels productes que conreen”. Les pràctiques de venda directa impulsades per l’Ajuntament, revelen, segons Ramons, que els productors guanyen 14 voltes més que quan treballen amb intermediaris, i els preus de la fruita i la verdura són també més competitius per als consumidors.

Les persones interessades a instal·lar una parada en estos espais poden dirigir-se al Consell Alimentari Municipal o la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta (ragriculturaialimentacio@valencia.es).