HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Resum del Programa de Sensibilització sobre Alimentació de Proximitat, Saludable, Sostenible i Justa als Barris edició Cabanyal-Canyamelar
24 desembre, 2021

Resum del programa que consta de diverses sessions presencials amb diferents formats on es tirarà dels fils producció-abastiment-consum-cuina vinculats al teixit del barri per a parlar d’alimentació sostenible, saludable i justa. Es feu a través d’activitats on cobraren centralitat els vincles entre el territori, l’estacionalitat i la proximitat, les persones productores i el xicotet comerç, l’Horta i el paisatge agrari i pesquer o la gastronomia local. També es trobà un espai on apropar-se a diverses iniciatives comunitàries relacionades amb l’alimentació al barri.

Aquest programa de sensibilització sobre alimentació de proximitat, saludable, sostenible i justa en els barris s’emmarca dins del projecte “Aliments de l’Horta i la mar per a València”. Aquesta primera edició tindrà lloc en el barri del Cabanyal-Canyamelar.

L’objectiu del programa és apropar a la ciutadania l’alimentació de proximitat i el seu vincle sobre el nostre territori, així com treballar conjuntament els conceptes d’alimentació saludable, sostenible i justa i les seues implicacions.

Sessió 1: dijous 21 octubre, 17.30 – 19.30 h

Lloc: Universitat Popular del Cabanyal, Carrer Osset, s/n 

Alimentació de proximitat, temporada i canal curt.

Associació Arrelaires

La primera sessió d’aquest programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, va consistir en una jornada de presentació del projecte i del programa en la seua edició al barri del Cabanyal-Canyamelar. També es va reservar un temps per a emmarcar i debatre els conceptes d’alimentació de proximitat, de temporada i de canal curt de comercialització en contraposició amb l’alimentació industrial i les seues conseqüències sobre la salut i el medi ambient.

Sessió 2: dijous 28 octubre, 17.30 – 19.30 h

 Punt d’eixida: Carrer Leonor Perales Poetessa 6, Castellar-L’Oliveral 

Ruta per l’Horta: coneguem l’espai agrari i productiu que ens abasteix

Projecte productiu agrícola Mastika l’Horta (Castellar-l’Oliveral)

En la segona sessió d’aquest programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, hem visitat el projecte agrícola de producció ecològica de verdures i hortalisses de Mastika l’Horta, amb el productor i productora Bruno i Laura, que ens van contar moltes coses sobre l’horta, el territori, l’agroecologia, el reg, les sèquies, les hortalisses, o el treball del cultiu al camp de cada dia.

Mastika l’Horta té un punt de repartiment dels seus productes en una de les botigues del barri del Cabanyal-Canyamelar, la qual vam anar a visitar en la tercera sessió del programa, junt amb altres botigues. L’objectiu d’ambdues visites va ser que les persones participants vegeren de primera mà la connexió directa entre el treball del llaurador/a i el punt de venda directa als nostres barris.

Sessió 3: dissabte 6 novembre, 10 – 13 h

Punt d’eixida: jardí del carrer Martí Grajales 

Ruta alimentària: coneguem botigues d’alimentació de proximitat al barri

Associació Arrelaires + botiguers/es al voltant del Mercat del Cabanyal

En la tercera sessió del programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, hem realitzat una ruta alimentària pel barri del Cabanyal-Canyamelar on hem visitat diferents botigues i punts d’abastiment en els quals es pot adquirir algun tipus de producte de proximitat. L’objectiu de la jornada era que les persones participants conegueren alguns dels xicotets comerços on comprar estos productes i conèixer a les persones botigueres. Agraïm a Eva de les Herbetes, a Cinzia de Al Grano, a Juanjo de la Tira de Comptar del Mercat del Cabanyal i a les companyes de Sensat per atendre’ns i explicar-nos perquè és important per a elles la producció i el consum de proximitat!

Sessió 4: dissabte 13 novembre, 10 – 12 h

Punt d’eixida: Esglesia de la Bona Guia, carrer d’Eugènia Viñes, 235 

Projecte Camins de la Pesca: Itinerari pel patrimoni marítim i pesquer del barri.

Projecte de la Càtedra Terra Ciutadana / visita guiada amb Paseando València

En la quarta sessió del programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris vam realitzar una ruta pel patrimoni pesquer d’aquest barri marítim del Cabanyal-Canyamelar, posant en relleu l’important vincle entre l’urbanisme, l’arquitectura i la producció i distribució d’aliments a les ciutats. A partir del projecte Camins de la Pesca, de la Càtedra Terra Ciutadana i amb la guia Marga Alcalà de Paseando València.

+ info Camins de la Pesca: https://www.caminsdelapesca.org/

Sessió 5: dijous 18 novembre, 17.30 – 19.30 h

Lloc: Espai Drassanes 52, carrer Drassanes 52 

Cuina local de temporada. Demostració culinària.

Chef Cristina Ruiz

En la cinquena sessió del programa d’alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris vam rebre una formació pràctica en cuina local de temporada amb la Chef Cristina Ruiz en la cuina de Drassanes 52. Mentre ens explicava com fer una recepta d’arròs melós amb carrancs, rajada, carabassa i bledes.

Sessió 6: dissabte 20 novembre

Lloc: Cabanyal Horta, carrer Granero, 4 

12 h / Iniciatives als barris i alimentació comunitària + dinar propular de temporada

Horts Cabanyal Horta + Cuina de barri

17 h / Presentació del llibre “CUINA DE REBOST. Gastronomia, territori i sobirania alimentària”

Al Paladar, Caliu Espai Editorial / Fundación Mundubat

La sisena sessió del programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, la vam fer coincidir amb el VI aniversari de Cabanyal Horta. Malgrat l’oratge, vam aprofitar per a conèixer de primera mà la història i el procés dels horts comunitaris de Cabanyal Horta. També ens van explicar el projecte d’alimentació comunitària “Cuina de Barri” que duen endavant tres dies a la setmana, i gaudirem de dinar fet en el perol comunitari.

Per últim, de la mà d’Espai Caliu, Al Paladar i Mundubat es va presentar el llibre “Cuina de Rebost: gastronomia, territori i sobirania alimentària”, que fa un recorregut per les receptes de l’espai gastronòmic d’Al Paladar i posa al centre a les seues productores de proximitat.

Sessió 7: dijous 25 novembre, 17.30 – 19.30 h

Lloc: Universitat Popular del Cabanyal, Carrer Osset, s/n 

Conclusions, cloenda i teatre

Rafa Segura i Carla Chillida (Atirohecho) / Fundación Mundubat

La setena i última sessió del programa sobre alimentació de proximitat, saludable i sostenible als barris, va ser una trobada de tancament i avaluació. Vam treballar amb algunes persones participants les conclusions i valoracions sobre el programa pilot, i ens vam acomiadar amb una meravellosa peça de microteatre de Carla Chillida i Rafa Segura d’Atirohecho Teatre, que es desenvolupava a partir del concepte de Sobirania Alimentària. Aquesta cloenda va ser gràcies a la col·laboració amb la Fundació Mundubat.

Esperem poder replicar el programa en altres barris! Gràcies a totes!