HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Crowfunding: Esquellana, més que llana
8 novembre, 2017

Recuperar la llana, protegir la guirra

Des d’Esquellana, busquem finançament per dignificar l’ofici de pastor, recuperar la llana de les nostres ovelles i reactivar la nostra indústria tèxtil. La llana procedeix inicialment de l’única ovella autòctona, la guirra, que disposa de molt bon pelatge. Desafortunadament, la guirra, juntament amb els pastors que treballen per a la seua conservació, es troba en perill d’extinció. La progressiva pèrdua d’esta espècie té conseqüències molt més greus de les que podem imaginar perquè forma part del patrimoni cultural del nostre territori.

Per què recuperar la llana?

La substància grassa que impregna la llana de les ovelles, la suarda, és més abundant encara en la Guirra que en altres races, la qual cosa fa que siga molt més suau al tacte i també la preferida de les persones que treballen en artesania. Malgrat la qualitat de la llana de la guirra, els pastors no l’aconsegueixen vendre i acaba guardada en un racó de la quadra agafant pols. Això fa que, un producte que antigament era un ingrés, haja esdevingut una despesa que agreuja encara més el difícil context econòmic al qual han de fer front els escassos pastors de guirres que queden en el nostre territori: 22 concretament.

Molts d’ells, descoratjats per aquesta situació, han decidit deixar el pasturatge i, a poc a poc, a la problemàtica de la despoblació rural se li afegeix el perill de desaparició de la nostra ovella: solament queden 5.000 exemplars d’ovelles guirra en tota la Comunitat Valènciana, la meitat que fa trenta anys. La Vall d’Albaida, Vall d’Aiora, Camp de Túria i Canal de Navarrés a València, La Marina Alta a Alacant i la Plana de Castelló són les comarques en les quals encara queden ovelles guirres. La llana adquirida per Esquellana es remunerarà de forma justa al ramader que rep, així, un ingrés per una despesa obligatòria com és l’esquila.

Jesús, un pastor apassionat per la guirra

Jesús és un pastor que té un ramat d’ovelles guirra en la Valleta d’Agres (el Comtat d’Alacant). Ell és una de les excepcions: no ha desistit davant les dificultats econòmiques que estan vivint. Passàrem un dia amb ell i ens va ensenyar el seu ofici, ens va explicar que el va escollir per poder estar més en contacte amb la natura, malgrat el que això implicava.

Reactivar la indústria tèxtil

Des d’Esquellana, hem decidit donar una xicoteta espenta a la llana valenciana. Però no solament amb el propòsit de protegir la nostra ovella, el nostre entorn i un ofici imprescindible, sinó també per a reactivar el teixit industrial valencià. Com a objectiu a llarg termini, pretenem recuperar una producció de llana pròpia natural de qualitat i de proximitat, sensibilitzant a les persones en relació amb l’origen de la roba amb la qual ens vestim i com s’elabora, fugint dels teixits sintètics.

Així:

  • Es crearan llocs de treball per a realitzar tot el procés de la llana (filat, llavat…) ací, al nostre territori.
  • Convertirem la llana en madeixes naturals sense fibres ni tints artificials ni sintètics, procedents, cada vegada més, de països llunyans i amb sospites de tindre míseres condicions laborals.


Llana per a protegir-nos contra els incendis

És important la conservació del ramat autòcton, ja que contribueix a evitar la pèrdua de l’agro-biodiversitat. D’altra banda, el fet que cada vegada es pastura menys no resulta positiu per preservar el nostre ecosistema.

Sense ovelles:

  • El territori és envaït per arbustos i perd riquesa específica i biodiversitat i, com a conseqüència, el paisatge s’ha fet més homogeni.
  • Augmenta la probabilitat i la intensitat d’incendis.
  • Disminueix la disponibilitat d’aigües en les conques, sobretot en mitjans mediterranis i semiàrids.

Sobre les recompenses

En totes les recompenses està contemplada l’opció d’enviament a domicili. No obstant això, establirem punts de recollida arreu del territori valencià per a que pugueu anar a recollir les vostres recompenses prop de casa.

Les recompenses es basen la seua majoria ens els cabdells 100% llana valenciana que obtindrem després del processat de la llana i que és, en definitiva, el motiu pel qual necessitem totes les vostres aportacions i col·laboracions. Dels cabdells no vos podem mostrar cap imatge perquè és el punt final d’este projecte.

No obstant això, sí que podem contar-vos més cosetes d’altres recompenses boniques que hem preparat per a vosaltres com:

  • La “Rulleta” : el pin d’ovella fet amb feltre de llana guirra realitzat en exclusiva per l’artista Desirée Ribelles.
  • La bossa totebag exclusiva del projecte on podreu guardar els cabdells, les agulles i tot allò que vulgueu! Disseny fantàstic de Baptiste Pons.
  • La rulleta comfortable. Un coixí de disseny exclusiu realitzat per Cuartadeseis amb el logo del projecte, del dissenyador Baptiste Pons. Farcit, evidentment, de llana d’ovella guirra.

Per altra banda, hem inclòs moltes recompenses vivencials ja que creiem que és important que tingueu l’oportunitat de conèixer el món de la ramaderia de primera mà i pugueu posar-vos mans a la llana de ple! És per això que podreu escollir entre:

  • La transhumància acompanyant els pastors i el seu ramat en el seu trajecte per buscar les pastures d’estiu una vegada finalitzat l’hivern.  Esta activitat tindrà lloc al maig del 2018 i tindrà una durada de cap de setmana, amb eixida dissabte i tornada diumenge amb la manutenció inclosa. Cal recordar que dormireu en l’hotel de més de mil estrelles, és a dir, a la intempèrie.
  • Si no teniu l’esperit tan aventurer, podeu escollir la pastura en parella. Ideal per a descobrir com és el dia a dia de la ramaderia extensiva. És un regal molt original que podreu oferir a la persona que vos agradaria que vos acompanyara. En concret, acompanyareu a Jesús, el nostre ramader de la Valleta d’Agres, així que a més de gaudir d’un paisatge magnífic descobrireu l’apassionant món de les ovelles. A més a més, gaudireu d’un taller d’herbes mengívoles a càrrec de Casimir Romero. Els xiquets podràn gaudir debades amb la parella.
  • Com a bons valencians i valencianes, no podia faltar un esmorzar i una festeta on conèixer-nos, passar un matí agradable i gaudir dels productes de la nostra terra. L’esmorzar el prepararà Marta Feliu de CuinaViva! i serà a base de torrada de carn de corder guirro ecològic i de proximitat, amb opció sense carn per a persones veganes i vegetarianes. Tot això acompanyat per un taller de llana a càrrec d’Óscar Fierro i el seu projecte Maamamamut. I on serà això? Doncs ací:
  • I què fem amb els cabdells si no sabem fer calça? Molt senzill, apuntar-nos al taller pràctic que hem preparat per a vosaltres en l’ “Ovillo de Rosa” de Gandia, una botiga-taller de llanes preciosa on Rosa ens ensenyarà a fer calça amb la llana 100% valenciana. En farem dos: un per a aquelles persones que mai hagen agafat unes agulles de fer calça i un altre per a les que ja tingueu una miqueta d’idea. El taller constarà de dos vesprades de dissabtes i està inclòs el material.

A què dedicarem els diners? 

Calendari previst

Una vegada finalitzat el període durant el qual podreu fer les vostres aportacions, ens posarem mans a la llana i començarem tot el processat, la durada d’este variarà en funció del temps que necessiten als llocs on hem de portar-la per a fer tota la feina necessària per a garantir la màxima qualitat del producte. Serà este procés el que marque el calendari ja que és el més costós en temps i en diners. Calculem que a finals de març ja tindrem els cabdells a punt perquè els recolliu i fer els enviaments.

Sobre Esquellana

Esquellana és un col·lectiu format per un grup de gent procedent de diferents àmbits de treball, però amb alguna cosa en comú: l’amor per la terra i el nostre entorn, i la motivació per a un desenvolupament rural i humà sostenible. Moltes de les persones del projecte provenen del Col·lectiu l’Esquella, nascut amb l’objectiu de treballar per la promoció i defensa de la ramaderia extensiva com a element fonamental d’un desenvolupament rural real i adaptat a la nostra realitat. Ací us deixem una foto de part de l’equip:

Més info: http://www.lateuaterra.com/esquellana