HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Levante EMV: Reciclatge per als residus plàstics usats en el camp
9 agost, 2017

La regidoria d’Horta arriba a un acord amb una empresa que col·locarà contenidors en Poble Nou, Borbotó o el camí de Farinós

LEVANTE EMV | Bartual Roig | València 08.08.2017 | 04:15

L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Pobles de València i el Consell Agrari, ha arribat a un acord amb l’empresa de reciclatge CMPlastik per a engegar un servici de recollida dels residus plàstics que generen en l’activitat agrària. Es tracta d’una iniciativa pionera de reciclatge i que solucionarà un dels grans problemes amb els quals s’enfrontava el pagés, ja que no sabia com desfer-se d’estos tendals.

El nou servici oferit per Consell Agrari Municipal i la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València permetrà la recollida dels residus plàstics i de mantes tèrmiques que s’utilitzen per a protegir el desenvolupament d’algunes plantes en la seua primera etapa de creixement. El servici de recollida d’estos elements té «caràcter temporal i extraordinari» i està vinculat a la campanya de «entoldats». Encara així s’admetran altres residus plàstics d’origen agrícola, segons van explicar des del Consell Agrari.

Amb esta finalitat s’estan habilitant diversos punts i dies de recollida en les següents ubicacions: En Poble Nou en la Cooperativa Vega Horta Nord; en Borbotó en el Trinquet de Pilota Valènciana; un altre contenidor en el Camí de Vinalesa a Meliana; i finalment en el camí Farinós, al costat de la Ronda Nord.

La regidora de Pobles de València, Consol Castillo, va assegurar ahir que amb l’engegada d’este nou servici «comencem una bona pràctica i complim una altra promesa». De fet este servici era una de les demandes que s’havia fet des del sector de la xufa.

«Els agricultors de la comarca de l’ Horta Nord de València havien mostrat la seua inquietud per les cada vegada majors dificultats per a gestionar els residus plàstics derivats de la seua activitat agrícola. Les empreses de reciclatge i gestió de residus a les quals portaven estos plàstics van començar a rebutjar fer-se càrrec d’ells perquè en emprar-se per a la solarització i biofumigació dels camps, portaven terra adherida», explicava ahir en un comunicat el Consell Regulador de la D.O. Xufa de València. Des de l’entitat es va plantejar esta problemàtica al Consell Agrari Municipal de València i a la regidora Consol Castillo, «que va mostrar el seu interés i predisposició a trobar una solució», van recordar ahir.

Reciclar i crear mobiliari

La solució ha passat per contactar amb l’empresa valenciana CMPlastik dedicada a la fabricació de mobiliari que empra per a açò residus plàstics. Esta empresa usarà els plàstics agrícoles com a matèries primeres per a la fabricació de diferents elements. S’aposta d’esta manera pel reciclatge i el respecte al medi ambient aplicant els principis de l’economia circular. D’altra banda, el servici serà totalment gratuït, tant per als agricultors com para el mateix ajuntament.

Esta setmana han començat a col·locar-se els contenidors en els diferents els punts de recollida. Altres ajuntaments de la zona de producció han mostrat el seu interés a adoptar este mateix model de gestió i en poc de temps els seus agricultors també disposaran de punts de recollida de plàstics agrícoles en els seus termes municipals. En el cas de Meliana, l’ajuntament ha engegat també un servici de recollida.