HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
La gran festa de l’arròs torna a València amb activitats i degustacions
31 març, 2022

El dissabte 2 i el diumenge 3 d’abril torna Tastarròs, la gran festa de l’arròs que en el seu primer dia donarà protagonisme a diversos restaurants de les comarques, que prepararan en directe receptes tradicionals i modernes que podran degustar-se per 4 euros des de les 12.00 fins a les 16.00 h en la plaça de l’Ajuntament de València

Tastarròs, la gran celebració de l’arròs de València, torna a la plaça de l’Ajuntament amb un complet programa d’activitats per a donar a conéixer tots els avantatges i aplicacions dels diferents arrossos de la D.O. Arròs de València, coneguda a tot el món per la seua excel·lència culinària i per la seua importància en la conservació dels aiguamolls de la comunitat. Els dies 2 i 3 d’abril, desenes de restaurants cuinaran en directe arrossos clàssics i actuals i oferiran degustacions per 4 euros. A més, i com ja és tradició en aquest esdeveniment, s’instal·larà un enorme sequer urbà i se celebraran showcookings en viu, tallers, concursos i concerts.

La cinquena edició de Tastarròs, en la qual col·labora la regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, compta també amb el suport de Quique Dacosta, ambaixador de la celebració, que durant el matí del dissabte 2 visitarà els diferents estands i defensarà els usos i les aplicacions de les tres varietats acollides a la D.O. Arròs de València, que són els arrossos Bomba, Senia i Albufera.

Jornada del dissabte 2 d’abril

Tastarròs arrancarà el 2 d’abril amb la inauguració, a les 11.00 h, de l’espai Tastarròs T’ensenya, un fòrum que suposa una oportunitat per a aprendre a cuinar arròs de la mà dels cuiners més prestigiosos de la comunitat. Durant aquest esdeveniment, es farà un xicotet recorregut per la diversitat de preparacions clàssiques valencianes i es posarà l’accent en alguns arrossos molt arrelats a la identitat culinària de la regió, encara que poc coneguts més enllà de les seues poblacions d’origen.

A les 11.30 h es procedirà a la inauguració del sequer urbà, una de les activitats més icòniques de la festa. Una part de la plaça de l’Ajuntament es convertirà en un gran sequer d’arròs en el qual s’assecaran 10.000 quilos d’arròs amb l’ajuda d’animals i eines tradicionals, a la manera antiga. En el passat, l’assecat de l’arròs era una tasca en la qual col·laboraven activament els xiquets, els qui l’estenien amb rasclets després de tornar de l’escola. Actualment, aquest procés es realitza, majoritàriament, usant assecadores d’aire, però antigament el procés era més complex, perquè molts agricultors l’assecaven en els graners que tenien instal·lats en els pisos superiors de les seues cases. Era un procés complex i delicat, ja que es corria el risc que el gra fermentara.

A les 12.00 h, la diversió continua per a joves i majors amb un taller per a conéixer de primera mà el molt de l’arròs. Els visitants podran retirar ells mateixos la corfa del cereal i podran veure com l’arròs integral –de color marró, amb una capa molt rica en midó i amb moltes vitamines— es converteix en arròs blanc, característic de la D.O. i la neteja i la molta del qual defineixen la seua naturalesa i sabor.

També tindrà lloc a eixa hora altra de les principals atraccions, Tastarròs dels Comarques. Uns quinze restaurants de 12 de les 34 comarques que configuren la Comunitat Valenciana oferiran receptes singulars preparades amb els ingredients propis del seu entorn. Algunes provenen del receptari històric més tradicional, però altres expressen la personalitat del terrer des d’una fórmula creativa i innovadora. El públic podrà gaudir d’una ració individual per 4 euros. La cervesa també cobrarà rellevància en l’esdeveniment, patrocinat per Estrella Galícia, que oferirà les seues principals referències a preus populars. La degustació es prolongarà fins a les 16.00 h.

A la vesprada, Tastarròs es converteix en un espai perfecte per als més joves i els paladars àvids de noves sensacions. A les 18.30 h és el torn de Tastarròs Ètnic, que explora altres maneres de relacionar-se amb l’arròs. Així, sushis o risottos es donaran la mà amb paelles i arrossos melosos en un intent de descobrir les mil cares que adopta el cereal en el planeta. A la mateixa hora, Tastarròs en Viu porta al principal escenari el millor rock valencià per a ambientar aquesta gran festa. La franja vespertina es prolongarà fins a les 22.00 hores.

Cuiners d’avantguarda

El diumenge 3 d’abril, a les 11.00 h, la creativitat prendrà l’escenari Tastarròs T’Ensenya, amb quinze cuiners d’avantguarda que descobriran els nous horitzons que aborden les principals tendències gastronòmiques. Mitja hora més tard, a les 11.00 h, s’inaugura l’exposició Peix a L’Albufera, en la qual els pescadors del Port de Catarroja portaran les seues barques i els seus aparells per a ensenyar als assistents les tècniques de pesca utilitzades en el llac de l’Albufera. A les 12.00 h tindrà lloc el concurs Llauraor Mes Rápid de l’Albufera, que premia a l’assistent que siga capaç de fer solcs amb la major rapidesa.

També a la mateixa hora comença la segona jornada de degustació arrossera. El diumenge, Tastarròs Degusta porta a uns 25 restaurants de la comunitat, que sorprendran els assistents amb una àmplia varietat de receptes –des de la tradicional paella a preparacions més sofisticades— en les quals empraran les diferents varietats de la D.O. Arròs de València per a mostrar les diferències organolèptiques dels arrossos Senia, Albufera i Bomba. Es podran degustar per un preu de 4 euros la ració individual.

Concurs Arrosser del Futur

A les 12.30 h arranca la final del concurs Arrosser del Futur, una iniciativa que enguany, com a novetat, porta a cuiners menors de 35 anys de tota Espanya –no sols valencians, com en anteriors edicions—. Els finalistes cuinaran la recepta d’arròs de la seua elecció, amb l’única condició d’emprar en ella alguna de les varietats de la D.O. El jurat està compost per alguns dels millors professionals del periodisme gastronòmic. El guanyador, que es coneixerà el mateix dia 3 d’abril, aconseguirà un premi de 2.000 euros en metàl·lic.