HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
El professor de la UPV, José María García Álvarez-Coque, nou assessor la FAO
6 abril, 2022

El Catedràtic del Departament d’Economia i Ciències Socials de la Universitat Politècnica de València (UPV), implicat en la defensa de l’horta valenciana, ha sigut seleccionat com a membre del Grup d’assessorament científic (SAG) del programa de Sistemes Importants de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO)

El professor José María García Alvarez-Coque formarà part d’un grup de huit experts de diferents àrees d’especialització, designats pel director general de la FAO, Qu Dongyu. Al costat del professor de la UPV, els altres set integrants són: Patricia Bustamante (Brasil), Li Xiande (Xina), Yagi Nobuyuki (Japó), Helida Oyieke (Kenya), Tiziano Tempesta (Itàlia), Catherine Tucker (Estats Units) i Slim Zekri (Tunísia).

Tots treballaran de manera conjunta, com a grup assessor de la FAO, fins a finals de 2023. Aquests experts i expertes es reuniran en la seua seu diverses vegades a l’any per a analitzar i avaluar la informació proporcionada en cada proposta de SIPAM; dirigir visites de camp en els llocs potencials per a verificar la informació presentada en les propostes; elaborar documents tècnics per a millorar la comprensió del programa per part dels països candidats i proporcionar orientacions àmplies i inputs científics per al programa.

“Per a mi, formar part d’aquest grup suposa la culminació de la meua carrera com a professor de política agrària però, sobretot, la possibilitat de contribuir al fet que la societat valore el paper d’aquests sistemes que, històricament, tenen una comunitat agrícola que ha contribuït a la seguretat alimentària, a la diversitat, al paisatge i a la cultura”, destaca José Mª García Álvarez-Coque.

‘Regadiu històric de l’Horta de València’

Actualment hi ha designats 62 SIPAMS en 22 països. Són llocs on la contribució al patrimoni agrícola es considera d’importància mundial. Entre ells, es troba el “Regadiu històric de l’Horta de València”, que va rebre aquesta distinció al novembre de 2019. El reconeixement com SIPAM requereix processos d’avaluació sòlids i transparents i d’ací la importància del grup assessor.

El professor García Álvarez-Coque ha fet treballs de camp i estudis de projectes relacionats amb la implementació de polítiques agroalimentàries, posant el focus en l’agricultura familiar i els múltiples valors dels sistemes rurals. També està interessat en els sistemes alimentaris urbans i periurbans, i és membre del Consell Alimentari de la ciutat de València. També va ser el coordinador del projecte que va suposar el reconeixement de l’Horta de València com SIPAM, en 2019.