HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Quatre “Camins de la Pesca” per a fer valdre el nostre patrimoni pesquer
8 juliol, 2022

La ciutat de València alberga un patrimoni pesquer viu únic, fruit d’una activitat que ve desenvolupant-se en els seus poblats marítims des de temps mil·lenaris, desconegut per a gran part de la ciutadania i invisible per a la majoria de visitants.

Amb l’objectiu de fer valdre aquest llegat viu únic a Europa, la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València i el Consell Alimentari de València, amb la col·laboració de la Diputació de València i l’Ajuntament de València, han posat en marxa el projecte “Camins de la Pesca”, que va ser presentat ahir davant els principals actors del sector i els mitjans de comunicació.

“Camins de la Pesca” proposa quatre itineraris, accessibles a través de la web caminsdelapesca.org, pels quals transitar la història, l’arquitectura, l’urbanisme, la política, la pintura, la literatura, la gastronomia, la memòria i la identitat pesquera dels poblats marítims de València: Cabanyal-Canyamelar, El Palmar, El Perellonet-Pinedo i Grau-Natzaret.

La presentació, que va tindre lloc en el Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), va reunir els agents de referència en el sector, testimonis i alhora responsables de protegir el patrimoni, amb el propòsit de destacar la importància del patrimoni pesquer del barri del Cabanyal, el primer dels quatre “Camins de la Pesca” que s’ha desenvolupat al complet, i poder compartir inquietuds i expectatives.

La benvinguda de l’acte va ser a càrrec de Vicente Domingo, director del CEMAS, qui va presentar “l’Any Internacional de la Pesca Artesanal”. A continuació, després de ressaltar la importància que té la pesca artesanal en l’estratègia alimentària valenciana, Sergi Escribano, de la Càtedra Terra Ciutadana-UPV, va presentar el web que alberga els quatre itineraris, i Marga Alcalá, de Poblats de la Mar, va mostrar l’itinerari del Cabanyal-Canyamelar.

L’esdeveniment es va tancar amb dos panells. El primer “Les veus de la pesca”, moderat per Sergi Escribano, va comptar amb la participació de José Pastor (Confraria de Pescadors de València), Amparo Aleixandre (Comunitat de Pescadors del Palmar), Luis Zorrila (Associació d’Anguleros del Perellonet), Desirée Stenderup (Visit València), Pilar Vicent (Mercat Cabanyal), Rosa Vázquez (PROAVA), María García (Casa Montanya) i Maje Martínez (Gastrònoma). El segon “Descobrint més camins”, moderat per Gloria Bigné (Càtedra Terra Ciutadana-UPV), va tindre com a protagonistes a Emiliano García, Regidor de Turisme, i Toni Quintana, director general d’Agricultura de la Generalitat Valenciana, els qui van destacar la importància de la pesca artesanal per al turisme i el desenvolupament socioeconòmic sostenible dels municipis pesquers, així com la necessària promoció de la pesca artesanal per a garantir la supervivència del sector.