HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Una jornada per a defensar el patrimoni dels camins i les vies pecuàries
9 març, 2022

El pròxim 3 d’abril es celebra el II Dia de les Vies Pecuàries i Camins Públics amb la intenció de posar en valor la xarxa de rutes i itineraris que articulen i connecten els pobles de tot l’estat espanyol

Les vies pecuàries, les rutes i els camins públics són part fonamental del patrimoni històric-cultural dels pobles. La Comunitat Valenciana compta amb una xarxa de més de 14.000 kilòmetres, ocupant una superfície superior a 36.000 hectàrees, que, des dels seus orígens, funcionen com a connectors ecològics, pas de bestiar, i també com a camins amb usos recreatius com el senderisme.
Amb la intenció de reivindicar la seua importància, la Plataforma Ibèrica pels Camins Públics (PICP), Ecologistes en Acció i la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), organitzen el II Dia de las Vies Pecuaries i Camins Públics, que es celebrarà el pròxim 3 d’abril.
Així, els organitzadors de l’esdeveniment conviden a “tots aquells grups, associacions, clubs, vinculats al territori i el senderisme, així com centres educatius, forces polítiques i institucions que vulguen donar suport a aquesta iniciativa realitzant un esdeveniment (ruta senderista, jornada reivindicativa, xarrada, exposició, etc.)”.
“Totes les activitats que es proposen es recolliran en una pàgina web que s’elaborarà per a aquesta ocasió, en la qual, a més, es publicarà informació referent al tema de la jornada”, comuniquen els organitzadors, que conviden a enviar un correu avisant dels actes: diadelasviaspecuarias@gmail.com. Amb aquestes activitats es pretén “conscienciar sobre la importància de les vies pecuàries i els camins públics i sobre la necessitat de la seua catalogació, defensa i conservació”.
També, des de la Vocalia de Senderes i Refugis de la FEMECV, s’anima a participar en la cita del dia 3 d’abril amb activitats pròpies per a reivindicar “aquests corredors de la biodiversitat, béns de domini públic, que articulen i connecten el territori des de fa segles, atresoren exponents del patrimoni històric lligats als usos en diferents etapes”, com els defineix la FEDME.  Un bon exemple és el GR 37 “Vies Pecuàries de la Regió muntanyenca”.
A més a més, recorden que des de la FEMECV es realitzen accions en la mateixa línia que aquesta iniciativa, en concret el dia dels camins tradicionals que celebren el 8 de maig de 2022 la seua tercera edició amb l’objectiu de recórrer antics camins històrics de les muntanyes és recuperar part del llegat cultural de les senderes dels nostres pobles de muntanya.