HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
La BBC es meravella amb les séquies valencianes
9 març, 2022

La cadena britànica publica un reportatge sobre “l’enginyós laberint” del sistema de reg valencià, creat fa 1.200 anys durant l’època musulmana

La cadena britànica BBC Travel ha publicat un extens article sobre el funcionament del sistema de reg valencià, posant en valor la seua eficiència i la seua història. El text, escrit pel periodista de viatges Keith Drew, està emmarcat dins d’una sèrie de reportatges dedicats a ‘Meravelles arquitectòniques antigues del món’, en els quals indaguen en curiositats sobre construccions humanes úniques i obres d’enginyeria de diferents cultures com per exemple els grandiosos monuments romans o les sofisticades creacions maies.

El text conta que les séquies valencianes formen part d’un sistema de reg excepcional en el món que proporciona de manera ininterrompuda fruites i verdures de temporada a la ciutat de València i voltants des de fa més de 1.200 anys, quan van ser creades pels musulmans. Tal com recull l’article, es tracta de “un sistema increïblement eficient en el qual cada parcel·la rep la mateixa quantitat d’aigua durant la mateixa quantitat de temps, sense importar on es trobe la parcel·la dins del mosaic”, convertint-se així en un “enginyós laberint aquàtic”, proporcional i eficient.

També destaca la gran diversitat d’espècies que es cultiven, entre elles les “varietats centenàries d’arròs autòcton que envolten el llac de l’Albufera, al sud de la ciutat, mentre que en el nord sembren espècies úniques com la xufa, amb la qual es prepara l’orxata”. A més, aquest sistema de gestió de l’aigua permet que coexistisquen albergínies, taronges, carxofes, oliveres i moltes altres espècies, fins i tot aquelles importades fa centenars d’anys d’Àsia i Amèrica, que van poder adaptar-se “perfectament gràcies a aquest sistema de reg”.

Tampoc podien faltar en l’article les referències al Mercat Central de València o al Tribunal de les Aigües, establit l’any 960 i actualment en funcionament, sent així l’organisme judicial oficialment més antic del món. “És tot un espectacle, els huit homes -tots són homes- van vestits amb bates negres i se senten en un semicercle de cadires de fusta amb capota de cuir, on debaten i imposen les regles de distribució de l’aigua”, descriu el periodista. Així, gràcies a la seua gestió i estructura única en el món, la producció de l’horta, destinada bàsicament a l’autoconsum i al mercat local, ha aconseguit sobreviure milers d’anys “gràcies a l’esforç d’agricultors que, generació rere generació, han preservat la terra malgrat la pressió de la urbanització”.

L’article complet ací: https://www.bbc.com/travel/article/20220220-valencias-la-huerta-spains-ingenious-water-maze