HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Éxit de la III edició del mercat de proximitat 
”De l’Horta a la Plaça”
14 febrer, 2018

La plaça de l’Ajuntament acollí aquest diumenge, per tercer any consecutiu, la nova edició de “De l’Horta a la Plaça”, una proposta de foment de la producció agrícola de proximitat, que organitza la Regidoria d’Agricultura i Pobles de València. Un total de 65 parades de venda directa prengueren part en la convocatòria, que inclogué a més activitats divulgatives, culturals i lúdiques. Milers de persones s’acostaren a la III edició en un dia solejat d’hivern.

Tal com ha explicat Castillo, “el Govern de la Nau ha plantejat, des de la seua arribada a l’Ajuntament, el caràcter prioritari de l’agricultura en l’acció de govern, davall la premissa de donar visibilitat a l’activitat agrària i el treball vinculat a la preservació del territori i a la importància de l’alimentació sana i sostenible”.

Organitzat per la Regidoria d’agricultura, horta i pobles i el Consell Agrari Municipal de València, i coordinat per Reves – Xarxa d’economia alternativa i solidària del Pais Valencià compta amb la col·laboració de l’EMT, Cerai, Sav, Mercavalencia, Proava, Caecv, Spg Ecollaures i diversos mercats autòctons de proximitat dels barris i pobles de la regió.

Un total de 65 parades de venda directa participaren en esta edició, tots ells de l’entorn de València, i amb un treball basat en criteris socials i de preservació mediambiental, així com impulsors de tècniques agrícoles basades en la sostenibilitat. Entre ell n’hi havia parades que oferiren a la ciutadania la possibilitat de consumir i degustar in situ productes de procedència artesanal i natural (orxata, cerveses, productes de transformació vegetal…), “tot açò –ha explicat Consol Castillo- amb l’objectiu de donar a conéixer i posar en valor els productes que generen”.

A més va compart un ampli programa d’activitats paral·leles dirigides a tots els públics, i de caràcter divers: cultural, lúdic i divulgatiu. Les xiquetes i xiquets assistents compatern amb un programa específic que inclogué propostes com un taller dirigit a diferenciar les diferents hortalisses pel seu sabor, una activitat de plantació de llavors, o l’elaboració d’un mural amb dibuixos.

També, a l’àrea específica per a xerrades i presentacions, es van  presentar projectes com ara Sostenibilitat al Plat II, que impulsa la plataforma Sobirania Alimentària PV, dirigit a garantir la presència d’aliments sostenibles en els menjadors escolars. O la projecció de documentals per a “conéixer l’horta a través dels agricultors”. També es dedicà un espai al Consell Alimentari Municipal, l’Escola de pares i mares, o la presentació del primer supermercat cooperatiu i participatiu local i ecològic Som Alimentació, entre altres iniciatives.

L’animació de l’espai comptà amb l’actuació de titelles i contes, el Joc del Menjakilòmetres, i activitats de coneixement de les faenes artesanals de l’entorn agrari, de la mà del Centre d’Artesania de la Comunitat Valènciana. I, com a colofó lúdic, la jornada comptà amb la presència de grups de música i ball, com el teatre de carrer d’Ameba Teatre, o la “batukada” de Satukamba i Tiakatu. “Es tracta, com es veu, d’una jornada de caràcter multidisciplinari, que inclou presència dels àmbits de la producció, la distribució, el consum, la cultura i l’oci”, ha subratllat la regidora Consol Castillo.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat per la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, visità “De l’Horta a la Plaça” a les 11:00 hores. Al llarg del matí hi assitiren nombrosos membres de la Corporació Municipal.

MÉS TIRES DE CONTAR EN ELS MERCATS MUNICIPALS

Castillo ha defensat la importància de promocionar la venda directa entre productors i consumidors, a semblança de la tradicional Tira de Contar, institució foral, singular i única en el món, que perviu des del segle XII i que s’ha actualitzat i s’ha mantingut vigent al llarg del temps. “Hi ha algunes xicotetes tires de contar també en alguns mercats municipals, com el Cabanyal i Mossén Sorell –ha recordat Consol Castillo- i la idea del Govern Local és anar instaurant-ne més en els mercats públics, de manera que afavorim l’acostament de la ciutadania al producte de qualitat, i es puguen generar economies d’interés per als productors i productores, que són els que realitzen la tasca agrícola, els que més arrisquen, però no són els que obtenen els majors beneficis”, ha afirmat.