HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Un projecte catalogarà tota l’Horta de València
31 gener, 2017

Impulsat per l’associació Per l’Horta, crearà una base de dades per a “entendre millor el territori” i elaborar estudis tècnics per a, per exemple, crear un banc de terres

Raquel Andrés Durà

Un any després, l’horta s’ha tornat a acostar a la plaça de l’Ajuntament de València en la jornada ‘De l’Horta a la Plaça’, aprofitant que, com tots els últims diumenges de cada mes, aquesta es tanca al trànsit rodat. En ella, la Conselleria de Territori ha aprofitat per a acostar el Pla de l’Horta a la ciutadania i la plataforma Per l’Horta ha presentat el projecte del Observatori Ciutadà de l’Horta, que ara compta amb una ajuda de 19.950 euros de l’Ajuntament de València.

L’objectiu d’aquest observatori és, en una primera fase, fer sortides al terreny per a recollir dades molt diverses: usos del sòl (parcel·les conreades i abandonades), tipus de cultiu i la seva evolució amb el pas del temps, elements de sistemes de reg (aljubs, pous, sínies, etc.), proveïments i serveis (contenidors, ecoparcs, depuradores, estacions de bombament, etc.), construccions, vegetació i agressions (com a pàrquings, tanques, torres de tensió o abocadors).

Aquests es pujaran a una base de dades en la pàgina web (que encara no està operativa) perquè, en una fase posterior, permetin fer una anàlisi tècnica. Amb això es pretén, per exemple, conèixer les terres no conreades per a promoure un banc de terres.
Observatori Ciutadà de l’Horta
Observatori Ciutadà de l’Horta (Raquel Andrés Durà)

Com a objectius més immediats, membres de Per l’Horta han explicat a La Vanguardia que busquen “recollir dades del territori d’una manera participativa perquè la gent ho entengui i reconegui”, imprescindible perquè siguin “conscients del que hi ha i poder defensar-ho amb més consciència”.

El Observatori va néixer en 2015, però va prendre “força real” i va començar a caminar en 2016. Les primeres experiències han tingut lloc a Torrent, Burjassot, l’horta de Vera i Massarojos. Des de Per l’Horta reconeixen que és un “procés gegant” i que els estudis tècnics portaran almenys dos anys. Ara se centraran en la recollida de dades (”almenys en usos del sòl”) de les partides de València per l’ajuda que han rebut de l’Ajuntament, amb la intenció de reproduir el sistema en la resta de municipis de la comarca de l’Horta.
Bon acolliment del mercat agrícola

De nou, el mercat agrícola de proximitat en la plaça de l’Ajuntament ha tornat a comptar amb gran afluència de públic. En aquesta ocasió els llocs de venda i informació no s’han situat únicament en la plaça, sinó també en la calçada, permetent així una millor mobilitat dels assistents (l’any passat les aglomeracions feien la plaça gairebé intransitable).

Així, l’epicentre de la ciutat s’ha tornat a convertir en una amalgama d’olors, colors i sabors on els agricultors han tractat de manera directa amb els consumidors, oferint una gran varietat de productes de proximitat i ecològics: des de verdures, fruites i hortalisses, fins a cervesa amb xufla, orxata, sabons naturals, formatge, oli, mel o pa.

Des de la regidoria de la Devesa-Albufera han repartit en aquesta ocasió llavors per a conrear a casa perquè, dins d’un any, es trasplantin a l’aiguamoll amb l’objectiu de reforestar-lo.

Font: http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20170130/413838020809/huerta-plaza-ayuntamiento-valencia-observatori-per-lhorta.html