HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Se celebra la primera ‘Trobada’ de la Xarxa d’horts de Centres Educatius del País Valencià
20 maig, 2022

Més de 60 docents de centres educatius d’Alacant, València i Castelló participen en una jornada sobre horts escolars per a treballar en xarxa

El passat dia 13 de maig va tindre lloc en els horts de l’Associació per l’Agricultura Ecològica de l’Animeta, a Quart de Poblet, la primera trobada de la Xarxa d’Horts de Centres Educatius del País Valencià, en el marc del projecte Una Llavor a l’Escola del Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI). La Xarxa pretén ser un punt de trobada on posar en comú experiències entorn de l’hort escolar, oferir i compartir eines i recursos tant didàctics com agronòmics per a facilitar al professorat el maneig d’aquest espai. Encara que, també, pretén ser una xarxa que actue com a unió de centres educatius per a reclamar a la Conselleria d’Educació una dotació per a la creació i el manteniment dels horts escolars, igual que existeix per a les biblioteques escolars o els gimnasos. “L’hort escolar ja és considerat una aula a l’aire lliure on posar en pràctica una educació activa, participativa i vivencial, en contacte amb la natura”, afirma Mayte Fornes, Tècnica de CERAI responsable d’Una Llavor a l’Escola i una de les promotores d’aquesta iniciativa i esdeveniment.

A la trobada van acudir més de 60 docents de centres educatius de tota la Comunitat Valenciana. També es va comptar amb la presència d’entitats que treballen en temes d’horts escolars i agroecologia escolar, com Solidaridad Internacional, Connecta Natura, l’Animeta i Justícia Alimentària. I va destacar el gran interés que van mostrar els representants de l’administració pública amb l’assistència de: Mª Amparo Martínez i Casanova, Cap del Servei d’Innovació i Qualitat Educativa de la Generalitat Valenciana; Alejandro Ramón Álvarez, Regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València; Maite Ibáñez, Regidora d’Educació de l’Ajuntament de València; Juan Medina Cobo, Regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible i Transició Ecològica i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de Quart de Poblet i Consol Campos, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Quart de Poblet.
Per què una xarxa d’horts de centres educatius a nivell Comunitat Valenciana?
La Xarxa d’Horts de Centres Educatius del País Valencià és una xarxa formada per 245 centres educatius i 7 entitats associades i compta amb el suport de l’Associació de Directors d’Infantil i Primària del País Valencià (ADIP-PV). És una iniciativa que va nàixer en 2021 a partir d’un diagnòstic previ realitzat per CERAI, on va quedar plasmada la necessitat de construir una xarxa que albergara als centres educatius i entitats que treballen amb horts educatius”, comenta Mayte Fornes.
És evident que cada any creix el nombre de centres educatius que instauren un hort escolar. En l’esdeveniment, Amparo Martínez, Cap de Servei d’Innovació i Qualitat Educativa de la GVA va compartir que: “hi ha un alt percentatge de centres educatius que presenten a la convocatòria de Projectes d’Investigació i Innovació Educativa (PIIE) la realització d’horts escolars. Al principi, presentaven projectes sols des dels centres educatius de primària, però cada vegada són més els centres de secundària que estan presentant projectes d’hort”.

La realitat és que molts centres educatius financen els horts escolars a través de la dotació d’aquestes ajudes, però són nombrosos els que es queden fora i suposa un vertader esforç finançar la posada en marxa i el manteniment d’aquest espai. L’hort en els centres educatius, sol·liciten des de la Xarxa, ha de considerar-se ja una aula a l’aire lliure i rebre el suport econòmic per a posar-la en marxa.

Així mateix, “hi ha una gran necessitat d’incloure l’hort escolar en el currículum acadèmic, la qual cosa comporta un vertader esforç per part del professorat que no està contemplat en les seues hores lectives”, explica Jessica Marzal, tècnica de CERAI, també dins del projecte Una Llavor a l’Escola.
Segons Alejandro Ramón, Regidor de Medi Ambient, Alimentació Sostenible i Horta, a l’Ajuntament de València: “és important l’aprenentatge des de les primeres edats, de conéixer com es produeixen els aliments, que és un procés lent i que es necessita, terra, aigua, llum i agricultores i agricultors, que a través de tindre un hort a l’escola es pose en valor el paper de les agricultores i agricultors”.

En aquesta línia també va parlar durant la Jornada la regidora d’Acció Cultural, Joventut i Cooperació i Migració de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez i va posar en rellevància el paper dels horts escolars com a eina pedagògica per a entendre la vida, l’alimentació i promoure hàbits saludables, ja siga des de les xarxes d’horts escolars com és la Xarxa d’horts de la ciutat de València, o la Xarxa d’Horts de CEPV. “A través d’una xarxa comuna es poden unir esforços des del pensament col·lectiu, compartint experiències i materials pedagògics, reduint considerablement les hores de dedicació”.

Amb aquesta conclusió, Alejandro Ramón i Maite Ibáñez, regidors de l’Ajuntament de València, es van oferir a albergar a la ciutat de València una possible jornada estatal de xarxes d’horts de centres educatius. La Xarxa d’Horts de CEPV està treballant perquè aquesta proposta, que va ser molt ben rebuda per les persones participants, siga una realitat en la primavera del 2023. Una jornada per a trobar-nos La finalitat de la jornada de la Xarxa d’Horts de Centres Educatius del País Valencià va ser, d’una banda, tindre un espai on conéixer-se i compartir experiències entre les persones que formen part de la Xarxa, ja que aquesta es va crear durant la pandèmia.

D’altra banda, promoure la participació en l’equip motor d’aquesta, és a dir, un xicotet grup de representants de la Xarxa interessats a participar de manera activa, col·laborant en les diferents accions i propostes. En aquests moments, un dels reptes és dotar de continguts a la plataforma digital (actualment en construcció) per a generar un espai on trobar-se i compartir. Sara Collado, de Solidaridad Internacional, Jèssica Marzal i Mayte Fornes, del Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI), van exercir la moderació de l’esdeveniment.

Durant la jornada es va realitzar una dinàmica participativa en la qual les i els docents, arribats de diferents parts del territori del País Valencià, van debatre sobre temàtiques relacionades entorn dels horts en centres escolars. La jornada va ser tot un èxit tant pel nombre de docents que van acudir a la jornada com per la participació activa de les persones participants.

A més, un altre aspecte a celebrar de la trobada va ser la generació espontània de contactes i futures col·laboracions entre docents presents en l’esdeveniment. Aquest era un dels objectius d’aquest, per això, es van pensar espais informals on pogueren sorgir aquest tipus de col·laboracions. Segons Amparo Martínez, Cap de Servei d’Innovació i Qualitat Educativa de la GVA, la trobada va posar en valor la complicitat que s’ha generat entre centres educatius, entitats i agricultors, demostrant la vocació interdisciplinària d’aquesta xarxa. Igualment, va destacar l’objectiu de la xarxa d’afavorir i impulsar una educació innovadora, activa, participativa en contacte amb la natura.

Finalment, en la clausura de la jornada, Maite Ibáñez va dedicar unes paraules per al record del docent Francisco Sáez de Jáuregui, tot un exemple a seguir per la seua dedicació als horts escolars en el CEIP Benimaclet. Així doncs, la primera Jornada de la Xarxa d’Horts de Centres Educatius del País Valencià va reforçar la necessitat de tindre una xarxa d’horts escolars a nivell comunitat autònoma, on poder coordinar-se entre centres educatius i entitats, possibilitar el treball conjunt i l’intercanvi d’experiències relacionades amb els horts escolars. També, la importància de generar espais com aquests, on tindre l’oportunitat de conéixer i aprendre d’altres docents, així com de generar sinergies i col·laboracions entre ells.