HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
El Consell Alimentari de València aconsegueix incorporar l’alimentació saludable i sostenible en els menjadors escolars municipals
27 maig, 2022

El nou plec de l’Ajuntament de València incorporarà en els menús dels col·legis i escoles infantils productes locals, frescos i ecològics. Darrere d’aquest pas del consistori, hi ha anys d’esforç de la societat civil articulada a través del Consell Alimentari Municipal de valència, un òrgan de participació i governança pioner en l’estat espanyol.

Fa uns dies, l’Ajuntament de València anunciava l’aprovació el nou plec de condicions que determinarà la licitació del servei de menjador per als menjadors escolars i escoles infantils de gestió municipal, que durant aquest curs ha atés a més de 1.000 xiquetes i xiquets. La redacció i posada en marxa d’aquest plec té darrere una llarga història digna de contar i per això aquestes línies.

Un exemple de democràcia alimentària

La història es remunta a 2016 quan, després de la signatura del Pacte de Milà de Polítiques Alimentàries Urbanes, la Delegació d’Agricultura i Horta impulsa la creació del Consell Alimentari Municipal (CALM), un espai per a la participació ciutadana i l’impuls de polítiques agroalimentàries sostenibles, saludables, sostenibles i justes.

Els consells alimentaris  ón espais de deliberació on convergeixen diferents actors i sectors d’un espai geogràfic, en aquest cas municipal, per a desenvolupar polítiques alimentàries. Conformen un fòrum de discussió per a promoure, avaluar, revisar i assessorar polítiques públiques locals que contribuïsquen a millorar el sistema alimentari i a aportar eines per a la seua transformació. Aquesta integració d’actors pretén democratitzar el sistema alimentari, convidant a més veus a participar activament en la definició del sistema alimentari local i desenvolupant polítiques públiques de manera transparent i inclusiva.

El CALM impulsa l’Estratègia Agroalimentària Municipal per a fomentar projectes i polítiques agroalimentàries de proximitat amb un enfocament de transició agroecològica. L’estratègia és aprovada per unanimitat del Ple Municipal el 25 d’octubre de 2018. La mirada integral de l’Estratègia es podria resumir de la següent manera: si volem una Horta viva i productiva, ens l’hem de menjar cada dia a les nostres cases, en els nostres centres de treball i sobretot, en els llocs on es formen i alimenten les futures generacions. Apostant per aliments més saludables, frescos, de proximitat i ecològics, s’afavoreix la producció local, es fomenta l’ocupació, es minimitza l’impacte sobre el planeta, protegim el territori i el patrimoni agrari i millorem la nostra salut.

En 2019 es constitueix el Grup de Compra Pública, coordinat per Justícia Alimentària i en el qual participen CERAI, CODiNuCoVa, Mensa Cívica, la Direcció General de Salut Pública de la GVA, PROAVA, la Plataforma per la Sobirania Alimentària, la SEAE, el Col·legi Oficial de Veterinaris, Greenpeace, la Unió de Consumidors, Les Naus i la Coordinadora Camperola-COAG, entre altres organitzacions. El Grup de treball comença un exhaustiu treball de revisió de les condicions dels menjadors escolars i redacta una guia de recomanacions. Les més de 45 entitats que conformen el CALM validen les recomanacions del Grup de Compra Pública.

L’octubre del 2020, el Ple Municipal aprova incloure les recomanacions com a desenvolupament específic de la Instrucció de contractació pública responsable i guia inclusiva de clausulat social i sistema de verificació de compliment. Al llarg de més d’un any, el grup de compra pública treballa amb el personal tècnic d’Educació per a traslladar al plec les recomanacions. El procés inclou la contractació d’assessorament jurídic especialitzat per part de les organitzacions socials que formen part del grup.

A principis de 2022, el grup de treball elabora una proposta de sistema de seguiment i avaluació que presenta a les AMPA dels col·legis municipals i al Servei de Sanitat de l’Ajuntament, que es compromet a participar en el control del contracte.

Amb aquesta cronologia, volem destacar que la posada en marxa del plec s’ha aconseguit gràcies al treball col·laboratiu i la pressió des del conjunt del teixit social i a la Delegació d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta que impulsa i fa costat al conjunt del treball del Consell Alimentari Municipal.

Un menú per a cuidar la salut dels xiquets i del planeta

Un dels aspectes més destacable del nou plec és que la valoració de la baixa econòmica suposa un 10% enfront del 49% de l’anterior. L’adjudicació del contracte a l’oferta més barata perjudica sistemàticament les petites i mitjanes empreses, que no poden competir amb les economies d’escala de les grans corporacions. Amb aquesta decisió, les ofertes seran valorades per la seua qualitat tècnica i no per les rebaixes en el preu del servei, les quals van en detriment d’una alimentació de qualitat.

El plec incorpora nombroses millores nutricionals com el foment de la varietat de verdures, que s’empraran cada dia en preparacions diverses. Els menjadors municipals serviran peix fresc almenys una vegada a la setmana i carn un màxim de dues vegades a la setmana, preferentment blanca. El plec limita el consum de carn roja i derivats carnis, per damunt de les exigències de la Generalitat.
L’Ajuntament també limita en els seus menjadors escolars l’ús d’aliments processats (pastissets, croquetes, pizzes, etc.), que només podran servir-se un màxim de tres vegades al mes, duplicant les exigències de la Guia de Conselleria, que estableix un màxim de sis vegades mensuals per a aquest grup d’aliments.

Un altre dels aspectes destacables del plec és la incorporació de criteris ambientals en l’adjudicació dels contractes. L’aprovació del nou plec de l’Ajuntament es fa pública uns dies després de la publicació de l’informe Sostenibilitat del Consum a Espanya el Ministeri de Consum, recentment publicat recentment pel Ministeri de Consum, l’alimentació genera el 52,1% de la petjada de consum d’Espanya, a causa del caràcter altament intensiu i industrial del sistema agropecuari i la seua dependència dels recursos fòssils, els fertilitzants químics i grans quantitats d’aigua.

Per això, totes les verdures emprades seran fresques i de temporada, amb un mínim del 50% de verdures i hortalisses ecològiques, que arriba al 100% quan parlem de les taronges i mandarines.
Amb la finalitat de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i donar suport a l’agricultura local, el plec impulsarà l’ús d’aliments de proximitat, valorant haver sigut produïts el més a prop possible i afavorint l’ús de cítrics amb Indicació Geogràfica Protegida i arròs i oli amb Denominació d’Origen.

Un altre aspecte que es valorarà és la compra directa a la producció. L’impuls dels canals curts de comercialització està recomanat per la Unió Europea, perquè afavoreix relacions justes, redueix l’impacte ambiental de la prestació i afavoreix el consum de productes frescos.

Celebrem el pas donat per l’Ajuntament de València i recordem que queda molta faena per davant i tenim el convenciment que el CALM i les entitats que el conformen continuaran estant presents per espentar cap a un sistema alimentari municipal més sostenible, inclusiu, resilient, segur i diversificat.