HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Oportunitats, reptes i triomfs per a aconseguir sistemes alimentaris sostenibles
15 maig, 2019

La transformació dels sistemes alimentaris en l’àmbit municipal, perquè siguen més sostenibles, inclusius, segurs, diversificats i que asseguren un menjar sa i assequible per a tots ha sigut un dels objectius que s’ha impulsat aquesta última legislatura. Vint-i-nou entitats municipals de tot l’Estat (superant els 10 milions d’habitants en el seu conjunt) han signat el Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà i en molts casos s’ha realitzat un important desenvolupament d’aquest compromís.

Aconseguir aquests objectius comuns, com són aconseguir una alimentació sana per a tots, reduir el desaprofitament d’aliments o preservar la biodiversitat, requereix de continuar treballant activament en aquestes línies.

Un dels assoliments aconseguits és que La Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia s’ha vingut consolidant com a fructífer espai nacional d’articulació per a progressar en objectius comuns i intercanviar experiències, coneixements o informacions sobre els sistemes agroalimentaris locals. A aquesta Xarxa ja s’han unit una bona part de les ciutats espanyoles signants del Pacte de Milà. La informació disponible sobre la Xarxa es troba en: www.ciudadesagroecologicas.eu

Centro Mundial para la Alimentación Urbana Sostenible

D’altra banda, el llançament del Centre Mundial per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) a València és una notícia estupenda per a desenvolupar els objectius que es persegueixen en el Pacte de Milà. El 19 de febrer en la Seu de l’Organització de les Nacions Unitats a Nova York es va anunciar la pròxima inauguració d’aquest centre, que tindrà com a objectiu la investigació, divulgació i sensibilització dels grans reptes als quals s’enfronten les ciutats i la població en general en qüestions alimentàries i nutricionals. El CEMAS comença a ser una realidad.

Es important assenyalar que ja està obert el termini d’inscripció de la quarta edició dels Premis al Pacte de Milà. La convocatòria està dirigida al fet que les ciutats presenten les seues pràctiques alimentàries relacionades amb les diferents categories del Pacte de Milà i la data límit de presentació és el dia 26 de maig. La selecció dels guanyadors es durà a terme seguint els criteris d’innovació, impacte, inclusió i adversitat.

D’altra banda, la IV Trobada Mundial d’Alcaldes del Pacte de Milà se celebrarà en Montpelier (França) a l’octubre d’enguany 2019. Per la proximitat és una gran oportunitat per a una àmplia participació de les ciutats espanyoles.

Una altra de les notícies destacables és que EUROCITIES, en cooperació amb la Secretaria del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà, llança una sèrie de seminaris web sobre alimentació urbana al llarg de 2019. Són un total de 6 que es van iniciar el 20 de marzo.

En els últims mesos s’han publicat diversos informes sobre lliçons apreses de les ciutats signants del Pacte de Milà i materials de suport. Des de la Universitat Politècnica de Madrid i la Fundació Fòrum Agrari, en estreta col·laboració amb l’Oficina de la FAO a Espanya es va realitzar, liderat per León Fernández, el document: “Polítiques Alimentàries Urbanes: Anàlisi i implementació del Pacte de Milà a Espanya”.

Un altre dels informes publicats és: “El rol de les ciutats en la transformació dels sistemes alimentaris: compartint les lliçons de les ciutats del Pacte de Milà” ha sigut elaborat per FAO, la Secretaria del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà i “Economia i Sostenibilitat” que recull una anàlisi sobre les tendències i la distribució geogràfica de les ciutats del Pacte de Milà i les pràctiques que aquestes han anat compartint dividides per categories d’acció.

També s’ha creat una proposta d’indicadors per a monitorar el progrés del Pacte dividits en funció de les línies de treball establides per aquest. Han sigut elaborats per MUFPP i FAO i actualment es troba en anglés: “Proposta d’indicadors”.Finalment, s’ha creat un marc de la FAO per a donar suport a la Nova Agenda Urbana en l’àmbit alimentari. Enfocat a impulsar l’acció dels governs sub-nacionals i locals per a assegurar sistemes alimentaris sostenibles i millorar la nutrició.