HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
‘A hores d’ara’, l’arxiu que recull les lluites per la defensa de l’Horta
10 febrer, 2022

El projecte, que es presenta el pròxim divendres 18 de febrer, en el Centre del Carme, mostra les experiències i aprenentatges de les persones i col·lectius que han defensat l’horta valenciana al llarg de les últimes dècades

El pròxim divendres 18 de febrer, en la Sala Goerlich II del Centre del Carme, tindrà lloc la presentació de l’arxiu ‘A hores d’ara’, un projecte becat per la convocatòria Cossos Comunitats de Sabers Subalterns del Consorci de Museus de la Comunitat Valènciana i desenvolupat per Anaïs Florin, Natalia Castellanos i Alba Herrero.

‘A hores d’ara. Experiències i memòria de la defensa de l’Horta a través del seu arxiu’ és un arxiu digital que recopila “les experiències i aprenentatges de les persones i col·lectius que han defensat l’Horta de València al llarg de les últimes dècades”. L’arxiu es materialitza en una plataforma web que permet compartir i visibilitzar els arxius digitalitzats al llarg del procés.

Tal com expliquen les creadores del projecte, el web ha sigut possible gràcies a persones “que van guardar i atresorar documents” que després han compartit amb elles i han permés “refer les memòries de la defensa del territori”. “Es tracta d’un arxiu immens, tant per la quantitat de conflictes que han tingut lloc sobre l’Horta com per la quantitat de persones i col·lectius que han custodiat els materials vinculats a la seua defensa”, conten.

Entre els documents, que es poden filtrar en el web segons el territori i l’any, es troben cartells de manifestacions, reculls de premsa, díptics informatius, informes, plànols, fotografies, etc. El projecte s’estructura en dos blocs fonamentals: el mapa, on és possible accedir als conflictes rastrejats, i l’arxiu, que engloba tots els documents recopilats.

Per exemple, entre els arxius del territori de La Punta trobem documents històrics com cartells i convocatòries d’actes en solidaritat amb el veïnat, retalls de premsa com ara el que relata l’enderrocament de la casa de la presidenta de l’AV Unificadora de la Punta, sotmés a autos judicials contradictoris, i que va acabar amb persones detingudes per intentar aturar-lo; o pamflets que descriuen la lluita de la Punta i del documental A Tornallom.

Un arxiu en construcció

‘A hores d’ara’ és un arxiu en procés, ja que continuaran pujant materials al web. Per ara s’ha posat el focus fonamentalment en els processos de lluita i defensa del territori i “encara no recull la totalitat de les agressions urbanístiques que han tingut lloc en el territori de l’Horta, sinó aquelles per a les quals s’ha pogut rastrejar una resposta social amb les seues diferents estratègies per a denunciar i tractar d’impedir la violència sobre el territori i sobre les vides que el conformen”.