HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Dia Mundial de l’Energia, una jornada per reivindicar l’Horta de València
14 febrer, 2022

El sistema de l’horta de València permet produir aliments de qualitat de manera eficient amb l’ús de tecnologies sostenibles i sense combustibles fòssils

El 14 de febrer, Dia Mundial de l’Energia, és una data per a reflexionar globalment sobre la importància que té l’energia en la societat actual i, a més, incentivar l’ús de fonts renovables per a mitigar el canvi climàtic. Des de fa segles, l’Horta de València és un agroecosistema on la tracció animal, la maquinària, i les eines manuals i sense combustibles fòssils permeten produir aliments de qualitat de manera molt eficient.

Amb l’objectiu de reforçar l’ús d’aquestes tecnologies sostenibles, l’Ajuntament de València, va posar en marxa en 2021 el projecte ‘Haca i mans’ a través de la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, i en col·laboració amb la Fundació Entretantos.

La iniciativa va consistir a organitzar sessions formatives específiques per a llauradors i llauradores i donar suport a una xarxa de metratge específica. També es va celebrar una Trobada, el 2 d’octubre de 2021 a Poble Nou, en la que van participar més de cinquanta persones. Durant aquesta trobada, es van registrar dos vídeos on es poden escoltar les visions i opinions dels llauradors i llauradores que utilitzen aquestes tecnologies.

En el primer vídeo expliquen perquè utilitzen la tracció animal i les ferramentes manuals en la producció d’aliments i què els aporta. En el segon, comparteixen que el benestar animal és fonamental en la tracció animal moderna i, a més a més, expliquen en què consisteix.

El projecte ‘Haca i mans’ va acabar en desembre de 2021, però la intenció és continuar amb el treball començat. Per això el Consell de l’Horta coordina un projecte a la convocatòria Erasmus + del SEPIE per a la formació de llauradors i llauradores i estudiants de cicles agraris per a aprendre i fomentar la utilització i gestió d’animals i maquinària, sense combustibles fòssils en els sistemes agraris. Aquesta proposta es desenvoluparà en Portugal i Espanya, i en cada lloc els participants aprendran, de la mà de professionals en la matèria, els diferents aspectes de les tecnologies agràries descarbonitzadores.

Més informació Haca i mans: https://www.entretantos.org/haca-i-mans-sense-combustibles-fossils/

Vídeos de la jornada: