HORTALIMENTACIÓ
VALÈNCIA

search
Jornada d’intercanvi d’experiències sobre compra pública: Del camp al menjador escolar
31 maig, 2022

Una jornada d’inspiració per a impulsar el camine cap a una compra pública alimentària sostenible
Els menjadors escolars com a motor per a impulsar el sector productiu local
El Programa Horta-cuina sorgeix per a proveir als col·legis amb els mínims intermediaris possibles, a través d’uns preus justos que dignifiquen la professió de les persones productores de l’Horta de València
La reforma del Decret 84/2018 suposarà la millora de l’alimentació escolar i sector productiu

Ahir va tindre lloc la ‘Jornada d’Intercanvi d’experiències de compra pública sostenible: Del camp en el menjador escolar’, organitzada por el Consell de l’Horta de València i la Plataforma Escoles que Alimenten, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI) i la Delegació d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València.

Va ser un espai de trobada de la comunitat educativa -famílies, direccions, professorat, personal del menjador-, empreses de restauració col·lectiva, agricultors i agricultores i representants polítics amb el compromís de posar marxa nous marcs legislatius i conèixer experiències que ens puguen inspirar en el camí cap a una compra pública alimentaria sostenible. La jornada se celebra just després de saber dues grans notícies. Una: el sector ecològic està alça al País Valencià, el nombre de productors ecològics, s’ha incrementat i assoleix els 3.358, un 24% més que any anterior. I dos: a escala municipal, València, s’aprova el plec de condicions que determinarà la licitació del servei de menjador de les escoles de gestió municipal amb novetats a favor de la sostenibilitat. És a dir, la inclusió d’aliments locals, saludables i sostenibles els menús que es facen per als centres escolars dependents de l’Ajuntament de València prevaldrà sobre l’oferta econòmica en adjudicar el servei de menjador escolar en aquests col·legis: més aliment fresc, de proximitat, de temporada i ecològic.

A l’esdeveniment han acudit més de 80 persones de centres escolars, del sector productiu, d’empreses de restauració col·lectiva, personal d’altres ajuntaments dels municipis que estan dins del Consell de l’Horta i persones del Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), Mercavalència, la Fundació Les Naus, totes entitats col·laboradores d’una de les experiències convidades, el Programa Horta-cuina.

En primer lloc, amb Nani Moreno de Menjadors Ecològics de presentadora, les intervencions van ser de càrrecs polítics: Alejandro Ramón, Regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, també representant d’Ajuntament de València el Consorci del Consell de l’Horta; Isaura Navarro, Secretaria autonòmica de Salut Pública de la GVA; Ximo Carrión, Director general de Centres Docents i David Torres, Director general de Desenvolupament Rural- que donaven suport a la proposta que els menjadors escolars de la Comunitat Valenciana han de consumir aliments de l’horta més pròxima, repetint el lema de la jornada: ‘Del camp en el menjador escolar’.

Isaura Navarro recordà el treball realitzat durant aquest últim any amb les organitzacions de la plataforma Escoles que Alimenten en una taula intersectorial al costat de les conselleries d’Educació i Agricultura, per a la modificació del Decret 84/2018 de la Conselleria de Sanitat, la qual cosa fomenta la introducció d’aliments locals i de temporada els centres escolars de la Generalitat “Es fonamental una normativa que obligue a garantir una alimentació saludable i sostenible els menjadors públics”.

Ximo Carrión, va valorar el paper dels menjadors per a moltes famílies: “250 mil xiquets estan assistint al menjador, 140 mil amb beca. Per a molts l’únic menjar que fan condiciones i ens hem d’esforçar en què siga la millor”. Va destacar el treball amb la comunitat educativa perquè siga part d’aquest procés d’impulsar menús més sans i sostenibles i aprovar el decret com més prompte millor. Aquest decret pujarà el percentatge del 3% d’ecològic a un 15%, augmentant gradualment la quantitat d’hortalisses fresques i de temporada d’un 40% a un 50%, augmentant un 10% anual, fins a aconseguir un 80% en tres anys després de la seua aprovació. Aquestes xifres, encara no són definitives, ja que el decret no està aprovat, però està confirmat que serà més ambiciós que l’actual.

David Torres va ressaltar la importància d’aconseguir la totalitat de consum de verdures i fruites ecològiques als menjadors per un tema de salut: “Quasi un 50% dels cítrics porten més de dos plaguicides, en el cas de Sud-àfrica en trobem també alguns de prohibits ací, però que, amb certs límits, poden exportar-se i consumir-los. Què passa amb això? El problema no són els límits, sinó la combinació de l’exposició a diversos, el còctel, productes que porten fins a huit plaguicides. L’única manera d’evitar això és consumir ecològic. Comencem el decret amb el 15%, però hem d’arribar al 100%”.

Després dels càrrecs polítics, Miquel Jordà, Gerent del Consorci del Consell de l’Horta de València va apuntar que: “Des del Consell, veiem que la compra pública alimentària pot ser una oportunitat per als nostres municipis i per als agricultors que sustenten el territori”. I va afegir que: “per a avançar cap a una compra pública sostenible i uns menjadors escolars que siguen capaços de proveir-se dels aliments produïts el nostre territori, resulta necessari la col·laboració i el treball comú de Salut, Educació i Agricultura.”. Va finalitzar amb la següent frase: «Si volem una Horta viva i productiva, cal menjar-se-la cada dia als nostres menjadors escolars, on s’alimenta a les generacions més joves, que son el futur”.

Va arribar el torn de compartir la veu de Justícia Alimentaria, i School Food 4 Change, ambdues amb proposades de treball directe amb centres escolars, però també d’incidència política. Per últim, les experiències: Ekoalde i CPAEN de Navarra, Vallaecolid i la tasca de Entretantos de Valladolid, Ecocomedores, una aposta des del Govern de Canàries i el Programa Horta-Cuina de València que té el suport del Consell de l’Horta i la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València, entre altres entitats. Totes van donar a conéixer al públic les seues experiències en el foment d’una compra pública alimentària sostenible, treballant colze a colze amb els productors.

Margarita Hernandez, tècnica en el Servei de Foment i Promoció de l’Institut Canari de Qualitat Agroalimentària (ICCA), va presentar Ecocomedores, que sota el paraigua del projecte Ecolocal han aconseguit una proposta institucional cada vegada més consolidada: “Estem apostant por un model de canvi del sector productiu i de consum per a fomentar la producció agroecològica. Apostar pels productors del nostre territori per a millorar la sobirania tant productiva com social”.Pedro Lloret, de CERAI i coordinador d’Horta-cuina posava l’accent en la importància de la compra pública per a secundar i impulsar el sector agrari local. Els menjadors escolars com una oportunitat per a garantir que els agricultors locals puguen proveir als col·legis amb els mínims intermediaris possibles, a través d’uns preus justos que dignifiquen la professió de les persones productores de l’Horta de València. Les altres experiències tenen major recorregut, però aquest és el primer any pilot del Programa Horta-cuina i ja s’està distribuint a 10 col·legis, la qual cosa suposa 2.200 menús, uns 27.000 kg de verdures. “Gràcies a la col·laboració amb l’Ecotira i la Tira de Comptar ens permet prevaldre al màxim el producte ecològic, però donar-nos suport també al producte de la Tira de Comptar, de màxima proximitat. Estem el moment de donar un salt d’escala, amb una expectativa de triplicar els centres escolars vinculats a Horta-cuina per al curs escolar 2022-2023″.

En el torn de preguntes, Víctor Miralles, cuiner del CEIP El Grau va intervenir comptant la seua experiència, on interactua cada dia amb l’alumnat i els convida a la cuina, els acompanya a collir verdures de l’horta escolar o a cuinar alguna recepta, perquè el moment de menjar siga especial i tinga la rellevància que toca: “Hem de tornar a il·lusionar als cuiners i cuineres que s’han acostumat a obrir bosses de congelats. Fer partícips a l’alumnat de la cuina. Hem parlat de producció, de nutrició, de normatives, però cal tindre compte la pota de la cuina que s’essencial”. La jornada va acabar amb un espai gastronòmic a les mans de Al-Paladar, un referent en servir productes agroecològics. Va ser un moment de diàleg i crear sinergies entre les assistents plens de bons sabors.